Verdachte vrijgelaten in 5000 kilo-zaak

Transportondernemer Ad van den H. uit Oss is in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak op vrije voeten gekomen. Van den H. werd vorig jaar februari opgepakt naar aanleiding van een vangst van ruim 5000 kilo cocaïne.

De lading coke (aanvankelijk meldde de politie dat er 4500 kilo was gepakt) werd tijdens een controle met een scanner ontdekt door de Douane in de haven van Antwerpen. De drugs bevonden zich in een deklading bananen en had een waarde van zo’n 170 miljoen euro.

Kleine hoeveelheid

De bananen waren bedoeld voor een bedrijf in Nederland. De Belgische Douane besloot in overleg met politie in Nederland de cocaïne uit de container te halen en een kleine hoeveelheid als bewijs te laten zitten. vervolgens bracht een vrachtwagen de container naar een loods in Oss. Toen de lading daar werd afgeleverd greep de politie in.

Colombiaan

Bij de inval in de loods werden verschillende personen aangehouden, waaronder Ad van der H., de 27-jarige Colombiaan Ricardo L., een man (42) en vrouw (45) uit Uden, een man uit Oss, en een vrouw (39) uit Nuland. Zij zijn allemaal in vrijheid gesteld. De Colombiaan, die zich beroept op zijn zwijgrecht, zit nog wel vast.

Belgische vrouw

In verband met de smokkel werd later nog de Belgische Maria J. (54) opgepakt. Ze woonde in de buurt van Antwerpen. Zij zit voor zover bekend nog wel in voorarrest en tegen haar loopt nog onderzoek, zo meldt Omroep Brabant

Het voorarrest van Ad van den H. heeft bijna een jaar geduurd. De inhoudelijke behandeling van zijn zaak staat gepland voor april van dit jaar.