Verdachte wijst naar schutter in Duitse cel

‘Mensen snappen niet hoe het is om beschoten te worden’, zei een slachtoffer vrijdag in de rechtbank in Arnhem. De man raakte op 20 februari 2013 gewond bij een schietpartij in Nijmegen. Twee verdachten, de broers Othman (30) en Najim E. (31) stonden terecht voor poging moord cq doodslag. Volgens Najim zit de werkelijke schutter vast in Duitsland.

Door @Michael de Hoogh

Ruzie

Het is 20 februari 2013 rond 20.30 uur. In Nijmegen staan op een kruispunt twee auto’s naast elkaar. Enkele inzittenden van de auto’s, een Volkswagen Golf en een Mazda, waren een dag eerder betrokken bij een ruzie in een café in Nijmegen. Ze maken gebaren naar elkaar en eindigen met beide voertuigen op een parkeerplaats bij een café aan de Hatertseweg. Vervolgens ontstaat er een schietpartij waarbij een gewonde valt.

Schoten

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de 30-jarige verdachte Othman E. de schoten gelost. Zeer waarschijnlijk niet bedoeld voor het latere slachtoffer. Othman E. zegt zelf niet eens in de auto te hebben gezeten van waaruit geschoten zou zijn. Dat zegt ook zijn broer Najim E. (31), de andere hoofdverdachte.

Doorgesnoven

De verdachten horen naar eigen zeggen bij een groep Marokkanen, die het aan de stok had met een groep Turken. ‘Die gasten hebben de hele dag doorgesnoven in de auto rondjes gereden, op zoek naar ons’, zei Najim over de groep Turken. ‘Een van hun heeft vervolgens een wapen getrokken, daarop werd er vanuit onze auto geschoten.’

Duitsland

Najim E., die in tegenstelling tot zijn broer niet meer vastzit, zegt nadrukkelijk dat Othman er niets mee te maken heeft. ‘De schutter zit vast in Duitsland, voor drugs. Nu durf ik dat wel te zeggen. Iedereen is bang voor hem. Ook de jongens uit de andere auto weten dat hij heeft geschoten’, aldus Najim E., die in Marokko woont en leeft. ‘Lekker eten, drinken en lekker slapen.’

De man die volgens E. heeft geschoten is in Duitsland aangehouden met een hoeveelheid cocaïne. Hij is daar als getuige gehoord in deze Nijmeegse-zaak.

Negen jaar

Officier van justitie Van Nes, die een aantal keer stevig verbaal werd aangevallen door verdachten, vindt het verhaal van de broers E. ongeloofwaardig. Op basis van verklaringen komt de OvJ tot de volgende conclusie: ‘Najim bestuurde de auto en Othman was de schutter. We moeten blij zijn dat het slachtoffer hier nog aanwezig kan zijn.’

Omdat medeplegen poging moord volgens de OvJ niet te bewijzen is, eiste hij vrijspraak voor bestuurder Najim E. Tegen Othman E. eiste de officier vrijdag een celstraf van negen jaar. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers hekelt de verklaringen van “de Turkse kant”. ‘Zij hebben het achterste hun tong niet laten zien. Zij hadden een motief om mijn cliënt de belasten. De dag daarvoor had een van hun nog klappen gehad van hem’, zei Kuijpers.

Lees ook:

Officier negeert uitspraak rechtbank