Verdachte sm-moord op vrije voeten

Een 45-jarige vrouw die verdacht is van moord op haar echtgenoot, is door het gerechtshof in Leeuwarden op vrije voeten gesteld. In oktober 2008 zou ze haar man in een bloederig sm-spel hebbben vermoord. De rechtbank in Lelystad veroordeelde haar tot 12 jaar gevangenisstraf. Nu zijn bij het hof aanwijzingen onder de aandacht gebracht waaruit zou blijken dat het Nederlands Forensisch Laboratorium (NFI) verkeerde conclusies heeft getrokken. Het slachtoffer heeft waarschijnlijk zichzelf door een vorm van wurgseks om het leven gebracht.

Door Wim van de Pol

Bij de rechtbank lag er al geen direct bewijs. Er was geen moordwapen, geen forensisch bewijs en geen ondersteunend bewijs. Toch concludeerden de rechters dat het ‘het niet anders kan’ dan dat Anita de J. haar man heeft gedood.

Inmiddels zijn er deskundigen die zeggen dat haar man door een bizarre soort van wurgseks zichzelf van het leven heeft beroofd. De vrouw heeft het waarschijnlijk helemaal niet gedaan. Volgens haar advocaat zijn in het proces tal van ‘elementaire beginselen van het recht geschonden’.

Ze heeft ruim 2,5 jaar mogelijk onschuldig vast gezeten.

Nog steeds – drie jaar na de “moord” – is het dossier niet compleet. Advocaat Achmed Baaijens kreeg pas ruim een jaar na de “moord” foto’s van het lichaam van het slachtoffer te zien. Daaruit blijkt onder meer dat er geen steekwonden in de borst zijn gevonden, zoals de politie had beschreven, en waarop niettemin een aanvraag voor het plaatsen van geheime microfoons door de rechter-commissaris werd gehonoreerd.

Er zijn sterke aanwijzingen dat rechercheurs die de zaak onderzochten al aan het begin van het onderzoek dachten aan wurgseks.

Al aan het begin van 2010 geleden waren er zeer sterke aanwijzingen dat het slachtoffer mogelijk aan ‘erotische zelfverstikking’ (AEA) deed. Tijdens deze solo-vorm van wurgseks zou hij per ongeluk om het leven zijn gekomen. Die mogelijkheid was door het NFI niet onderzocht en deskundigen riepen op tot diepgaand onderzoek naar dit scenario. Dat is nog altijd niet gebeurd.

Onder meer David Carradine en de zanger van INXS Michael Hutchence zouden door wurgseks onder vergelijkbare omstandigheden zijn overleden.

Er zijn vele raadsels over het optreden van politie en justitie in de zaak. Bijvoorbeeld: een reeks mobiele telefoons, en organizer en een laptop van het slachtoffer zijn niet teruggegeven. Van het onderzoek ernaar zijn geen processen-verbaal. Nu blijkt dat dat al die spullen ‘onvindbaar’ zijn.

Website GeenStijl suggereerde dat het slachtoffer is vermoord door een geheime dienst omdat hij en onkraakbare cryptografie zou hebben ontwikkeld.

Hier het eerste deel van een zesdelige serie op Crimesite over de bloederige “moord”-zaak waarin de bizarre feiten op een rijtje staan.