Verdachte zaak-Borst ontsnapte uit instelling

Bart van U., die ervan wordt verdacht oud-minister Els Borst en zijn eigen zus te hebben vermoord, is vlak voor de moord op Borst uit een psychiatrische instelling in België ontsnapt. Hij werd daar in oktober 2013 in verwarde toestand gedwongen opgenomen.

Dat meldt het AD. Van U. was door de politie bij de ambassade in Brussel opgepakt, nadat hij daar een brief wilde afgeven. Niemand wilde hem binnenlaten en de politie werd erbij gehaald. Toen Van U. werd gefouilleerd, vonden de agenten een mes. De onsamenhangende brief was voldoende reden om een psychiater naar Van U. te laten kijken.

Ontsnapt na een maand

Die besloot dat hij gedwongen moest worden opgenomen. Hij ontsnapte een maand later. De instelling meldde dat niet aan de politie, omdat zijn gedwongen opname een week later toch zou aflopen. Zijn psychiater had hem wel aangemeld voor verdere behandeling in Rotterdam, maar daar moest hij vrijwillig aan meewerken en hij wekte niet de indruk dat te willen.

Twee maanden na de ontsnapping, op 8 februari 2014, bracht Van U. waarschijnlijk oud-minister Els Borst om het leven. Vorige maand kwam hij voor de zaak in beeld nadat zijn dna matchte met sporen uit de zaak. Van U. moest zijn dna afstaan omdat hij wordt verdacht van de moord op zijn zus in januari 2015.

Alleen spreken voor de rechter

De politie is vorige week begonnen met het verhoren van Van U., maar stopte daar al snel mee omdat de verdachte niets wil zeggen. Eerder zei zijn advocaat al dat hij waarschijnlijk alleen iets voor de rechter wil zeggen.