Eén verdachte in zaak Latumahina vrij

De voorlopige hechtenis van Giovanni D., verdacht van betrokkenheid bij de vergisliquidatie van Djordy Latumahina (foto), wordt per 12 september geschorst. Dat besliste de rechtbank van Amsterdam vandaag tijdens een pro-formazitting. Hij krijgt een enkelband en mag geen contact hebben met zijn mede-verdachten. 

Vier andere verdachten blijven vast zitten. De 45-jarige verdachte Benito L. was al eerder vrijgelaten.

Hotels

Giovanni D. was de enige verdachte die vandaag aanwezig was in de rechtbank. Het Openbaar Ministerie verdenkt D. ervan de gestolen auto’s die gebruikt werden bij de vergisliquidatie in beheer te hebben gehad. D. zelf beweert dat hij wel bepaalde zaken heeft geregeld voor enkele van de verdachten, zo deed hij de was, haalde hij eten en boekte hij hotels, maar dat hij verder niets wist van het voornemen van een afrekening. ‘Hij wist niet van het bestaan van een criminele organisatie af, laat staan van de aanstaande moord op Djordy Latumahina’, zei zijn advocaat vandaag.

D. is onlangs vader geworden en heeft de garantie dat hij aan de slag kan bij een autoverhuurbedrijf.

Zes verdachten

DJ Djordy Latumahina werd in oktober vorig jaar in de parkeergarage onder zijn appartement in het bijzijn van zijn vriendin en kind doodgeschoten. De daders liquideerden de verkeerde man en kwamen eigenlijk voor een crimineel die in hetzefde appartementencomplex woonde als Latumahina. Tijdens het onderzoek kwamen er zes verdachten in beeld: Cedric R. (40) zou de moord hebben uitgelokt en de aanslag gecoördineerd. Zijn broer, de 45-jarige Wendell R. zou ook betrokken zijn bij de moord. Djurgen W. (41) wordt door justitie gezien als de schutter en Ulrich B. (44) wordt verdacht van het besturen van de vluchtauto’s.

Benito L. wordt, net als Giovanni D., verdacht van het helen van auto’s. Een andere onbekende blonde man, die mogelijk ook schoten heeft gelost, is nog niet op de radar van de politie.

De verwachting is dat de zaak in maart volgend jaar inhoudelijk zal worden behandeld. In november is er nog een pro-formazitting.