Verdachte zaak Milica komt niet opdagen

De 47-jarige Hüseyin A.  (foto) die verdacht wordt van de dood en verkrachting van Milica van Doorn in 1992, verscheen vandaag niet bij de pro forma-zitting in de rechtbank in Alkmaar. De nabestaanden, waaronder de ouders van Milica, waren wel aanwezig in de rechtszaal. 

Ze werden bijgestaan door een advocaat.

In december vorig jaar werd Hüseyin A. opgepakt in zijn woning in Zaandam. Dat was 25 jaar na het misdrijf. A. was 22 jaar toen Milica van Doorn werd verkracht en met messteken om het leven gebracht. Haar stoffelijk overschot werd gevonden in een sloot bij de Jozefkerk in de wijk Kogerveld in Zaandam. De arrestatie van A. vond plaats na een dna-verwantschapsonderzoek. Het dna dat in het lichaam van Milica werd gevonden matcht met dat van de verdachte, aldus de officier van justitie.

Zwijgrecht

Aanvankelijk heeft Hüseyin A. warrige verklaringen afgelegd tegenover de rechter-commissaris. Zo zou hij hebben gezegd dat hij een meisje was tegengekomen in de wijk Kogerveld en dat een geest bezit van hem had genomen. Inmiddels beroept A. zich op zijn zwijgrecht. Volgens zijn advocaat, Jan-Hein Kuijpers, is A. in de war.

De overige zittingen in de zaak Milica van Doorn vinden plaats in de rechtbank van Schiphol. Dat is niet vanwege een veiligheidsrisico, maar vanwege een capaciteitsprobleem. De verwachting is dat de rechtszaak eind 2018 inhoudelijk zal worden behandeld.

Zie ook: De foto’s van Hüseyin A.