Verdachte zaak Milica weigerde eerder dna af te staan

Hüseyin A. (foto), die verdacht wordt van de moord en verkrachting van Milica van Doorn in 1992, heeft 10 jaar geleden geweigerd zijn dna af te staan. Dat gebeurde bij een grootschalig dna-onderzoek onder Turkse mannen die ten tijde van het misdrijf  in de wijk Kogerveld woonden. De mannen deden destijds massaal mee, maar A. wilde zijn dna niet af staan.

Dat heeft het Openbaar Ministerie aan Crimesite en Panorama laten weten.

Geen aanvullende informatie

Het OM: ‘Aan de verdachte is destijds gevraagd mee te werken aan het dna-onderzoek. Medewerking gebeurde echter op basis van vrijwilligheid. Hij heeft dit toen geweigerd. Deze weigering was onvoldoende om hem als verdachte te beschouwen. Er was destijds geen aanvullende informatie, op basis waarvan hij als verdachte zou kunnen worden aangemerkt in dit onderzoek.’ 

Dna-verwantschapsonderzoek

Vorig jaar kwam A. alsnog in beeld als verdachte bij een dna-verwantschapsonderzoek onder 133 mannen van Turkse komaf in de Zaanstreek. Ook toen weigerde A. zijn dna af te staan, maar omdat zijn broer dat wel deed, liep de verdachte alsnog tegen de lamp. De 47-jarige Hüseyin A. bleek inmiddels getrouwd en vader van 4 dochters. Hij woonde hemelsbreed zo’n kilometer van de plaats delict.

Het stoffelijk overschot van de 19-jarige Milica van Doorn werd op tweede pinksterdag gevonden in de Noordervaldeursloot bij de Sint Jozefkerk in Zaandam. Haar hals was doorgesneden en ze was verkracht. Getuigen hadden in de buurt van de plaats delict een zingende man met een Turks uiterlijk op een fiets zijn rijden. Tot vorig jaar werden er geen aanhoudingen verricht in de zaak.

Een reconstructie van de zaak staat deze week in Panorama.