‘Verdachte zegt te hebben gewaarschuwd voor moord op advocaat Wiersum’ (UPDATE)

Een verdachte in het Marengo-proces heeft gezegd dat hij de politie en een advocaat heeft gewaarschuwd voor een op handen zijnde aanslag op Derk Wiersum, de vermoorde advocaat van kroongetuige Nabil B.. Dat blijkt uit nieuwe stukken in het proces die De Telegraaf in handen heeft. De verdachte is Mohamed El A. die zegt dat hij waarschuwde dat naast Wiersum ook de tweede advocaat van de kroongetuige doelwit zou kunnen worden van een aanslag.

Scekic

Mohamed El A. wordt ervan verdacht in opdracht van (onder meer) Ridouan Taghi mee te hebben gedaan aan de moord op Ranko Scekic, en voorbereidingen te hebben getroffen voor de poging tot moord op twee anderen. Hij maakte volgens het Openbaar Ministerie deel uit van de criminele organisatie van de Marengo-verdachten. Hij zou onder meer betrokken zijn geweest bij het vervoeren van vuurwapens.

El A. zegt nu dat hij in 2019 uit gewetensnood waarschuwde voor moordaanslagen op de advocaten.

Raadkamer

El A. heeft dit onder meer gezegd tijdens een besloten zitting van de raadkamer van de rechtbank over een verzoek zijn hechtenis te schorsen, op 23 juni 2021. Begin 2019 zou El A. hebben gesproken met het Team Criminele Inlichtingen (TCI) tijdens een ontmoeting op het station van Zwolle. Daarna zou hij nog vaak hebben gebeld met rechercheurs van de TCI.

El A. zegt ook een advocaat te hebben geïnformeerd, die het zou opnemen met de deken van de Orde in Midden-Nederland. De Telegraaf heeft dat bevestigd gekregen van de betrokken advocaat die zegt samen met een kantoorgenoot de deken te hebben geïnformeerd. Maar desgevraagd verklaart de deken tegen De Telegraaf niet op de hoogte te zijn gesteld.

Geen ondersteuning

Uit de stukken van de raadkamerzitting blijkt dat het Openbaar Ministerie stelt niets te weten van contacten tussen El A. en de TCI. Tegen De Telegraaf zegt het OM onderzoek te hebben gedaan naar de verklaring en op het punt van deze waarschuwing geen enkele ondersteuning te hebben gevonden. Eerder zou ‘het tegendeel’ duidelijk zijn geworden. Er is voorafgaand aan de moord op Wiersum geen info bij Teams Criminele Inlichtingen bekend geworden over een dreiging op het leven van de toenmalige advocaten van de kroongetuige.

Derk Wiersum werd op 18 september 2019 doodgeschoten. De twee uitvoerders zijn door de rechtbank veroordeeld tot dertig jaar cel, die zaken lopen nog in hoger beroep.