Verdachten vast in Zegwaard-zaak (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie in Den Haag zegt in reactie op de berichtgeving van Crimesite van donderdag dat er ‘verdachten’ vast zitten in de zaak van de overval op zakenman Wim Zegwaard. Eerder schreef Crimesite dat Reda N. was aangehouden nadat er er een woningoverval had plaatsgevonden in Rotterdam-Hillegersberg en dat N. ook verdachte is in de Zegwaard-overval. Verder wil het OM geen enkel commentaar geven.

Door Wim van de Pol

Er zijn in Rotterdam drie Hagenaars van 25, 28 en 30 jaar aangehouden. Het OM wil bevestigen noch ontkennen of Reda N. bij die mannen is en ook niet of de verdachten zijn aangehouden in de Rotterdamse zaak.

Volgens twee bronnen, waarvan één dichtbij het onderzoek, is Reda N. – een Hagenaar van Marokkaanse afkomst – al geruime tijd voorwerp van onderzoek door de recherche en ook verdacht van de overval op Wim Zegwaard op 22 maart van dit jaar (alle berichten over de zaak). De politie denkt dat N. deze overval pleegde samen met twee anderen. N. zou na de overval geruime tijd in Marokko hebben verbleven.

Volgens Misdaadjournalist is Reda N. met veel geweld aangehouden in zijn huis. 

Toeval of niet, maar de politie maakte dinsdag, dus na de aanhouding van N., in het programma Opsporing Verzocht bekend dat een deel van de buit is teruggevonden bij een verkeerscontrole, maar niet wanneer dat is gebeurd. Ook bleek pas deze week dat de auto waarmee de daders vluchtten al een week na de overval in brand is gestoken en gevonden door de politie. De overvallers namen een groot geldbedrag en een zeer grote collectie horloges mee. Het deel dat nu is teruggevonden is maar een fractie van de totale buit.

Wim Zegwaard heeft tipgeld uitgeloofd dat kan oplopen tot ruim een miljoen.

Zeer opvallend is dat de Amsterdamse politie het onderzoek in de zaak-Zegwaard heeft overgenomen van het korps Haaglanden. In Amsterdam zijn momenteel twee rechercheteams bezig met overvallen. Het ene team werkt alleen aan de gewelddadige overval op de vestiging van Brinks in Amsterdam-Zuidoost, van vorig jaar. Het andere team richt zich vooral op verdachten van Amsterdams-Marokkaanse afkomst die de laatste jaren in de hoofdstad maar ook in andere plaatsen in Nederland overvallen hebben gepleegd, in onder meer Nijmegen en Leiden.

Kennelijk is er een verband tussen verdachten die de Amsterdamse recherche in het vizier heeft en de “Haagse” overval op Wim Zegwaard. 

{youtube}dZIZ_szOGI4{/youtube}