Verdachte zuurmoorden vrijgelaten

Els L., die voor de rechtbank is veroordeeld tot vijftien jaar celstraf voor de moord op twee Irakezen, is donderdag door het gerechtshof in Den Bosch vrijgelaten. Dat meldt De Telegraaf op basis van ‘welingelichte bronnen’. Haar zaak dient in hoger beroep, maar het hof vindt dat het te lang duurt voordat er getuigen voor het gerechtshof gehoord kunnen worden.

Daarom is L. in afwachting van haar proces vrijgelaten. Ze blijft zeker tot de start van het proces vrij. Tegen L. is in hoger beroep vijftien jaar celstraf geëist.

Lichamen opgelost in zuur

Het hof heropende onlangs het onderzoek naar de moordzaak. Dat draait om de dood van twee mannen, Alan Gergeri in 2009 en Mouhammed al Jader (foto) in 2011. Beide lichamen zijn in een vat met zuur opgelost. L. heeft voor de moord op Al Jader moorden een bekentenis afgelegd.

Meerdere familieleden van L. zijn ook veroordeeld in de zaak. Twee zonen van L., Maurice en Michel, zijn ook veroordeeld, net als huisvriend Ron van K. Maurice van L. bekende Gregeri om het leven te hebben gebracht. Michel L. en Ron van K. zouden in het vat met zuur hebben geroerd zodat de lichamen beter oplosten. De oplossing werd daarna in het riool gedumpt.

Alan Gregeri werd vermoord omdat Maurice L. door hem zou zijn misbruikt. Hij werd om het leven gebracht met een mes en pikhouweel. Mouhamed al Jader doodgeschoten omdat hij de familie afperste omdat hij wist van een wietkwekerij.

Onderzoek naar verklaringen huisvriend

De inmiddels overleden huisvriend van de familie, Ron van Kempen, heeft verklaringen tegen de familie afgelegd. De rechtbank achtte die verklaringen niet betrouwbaar, en daarom werden vader Hub L. en Els L.’s dochter Rachelle vrijgesproken. Hun zaak loopt in hoger beroep.

Het gerechtshof wil getuigen horen om te beoordelen of deze verklaringen betrouwbaar zijn. Ook is aan rechtspsycholoog Peter van Koppen gevraagd om de getuigenis van Van Kempen eens goed te bekijken. Van Kempen werd zelf ook veroordeeld voor het wegmaken van de lijken.

Het hof vindt dat dit te lang op zich laat wachten, en heeft daarom L. vrijgelaten.