Verdachten 3,5 en 7 ton coke voor rechter

Op donderdag 22 november begint in de rechtbank in Rotterdam de pro-formazitting tegen vier verdachten die in augustus in Oosterhout werden opgepakt in verband met de vondst van 3.500 kilo cocaïne in de Antwerpse haven. Twee van de vier worden ook verdacht van de invoer van 7.000 kilo cocaïne.

Bananen

De 7.000 kilo coke die op 30 december 2017 werd onderschept in de haven van Antwerpen zat tussen een lading bananen afkomstig uit Zuid-Amerika. De container was op weg naar Nederland. Er werden toen geen verdachten aangehouden, maar de politie startte wel een onderzoek.

Clan del Golfo

In augustus werden in Oosterhout vier mensen aangehouden nadat daar een container binnenkwam waarin de 3.500 kilo cocaïne had gezeten. Die was in Antwerpen door de Belgische douane ontdekt. De cocaïne was er al uitgehaald en vernietigd. Toen de container, eveneens met als deklading bananen, werd uitgepakt in een loods in Oosterhout werden de verdachten aangehouden. Deze lading zou zijn gekocht bij de Clan del Golfo, het beruchte drugskartel van Colombia.

Paul van W.

De 55-jarige Paul van W., de directeur van het Oosterhoutse transportbedrijf Van Wanrooy Transport en zijn 33-jarige secretaresse worden nu ook verdacht van betrokkenheid bij de invoer van de 7.000 kilo.

Spin in het web

Volgens het Openbaar Ministerie is Van W. de spin in het web bij grootschalige cocaïnesmokkel vanuit Colombia naar Nederland. Ook zou hij persoonlijk hebben onderhandeld met leden van het drugskartel in onder meer Panama.

2,5 ton coke

In 2011 was Van W. ook al verdachte in een grote drugszaak. Toen ging het om 2,5 ton coke in een container tussen blikken perziken die werd onderschept in de haven van Rotterdam. Hiervoor werd hij in 2014 vrijgesproken.

De verdachten moeten zich op 22 november voor het eerst voor de rechtbank in Rotterdam verantwoorden. Het onderzoek is nog niet afgerond, en mede daardoor wordt de zaak donderdag nog niet inhoudelijk behandeld.