Verdachten 4000 kilo-zaak komen vrij

De drie mannen die in augustus van dit jaar werden opgepakt voor de smokkel van 4000 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen komen op vrije voeten. Het gaat om Johan van G. (50), ondernemer uit Oosterhout, Amsterdammer Nabil T. (22) en Mushegh P. (38) oorspronkelijk uit Armenië, maar tegenwoordig woonachtig in België. 

De drie worden zaterdag vrijgelaten vanwege persoonlijke belangen, zo besliste de rechtbank donderdag. Ze mogen hun rechtszaak in vrijheid afwachten, maar blijven nog wel verdachte. Dat meldt Omroep Brabant.

Meer dan 100 miljoen euro

De 4000 kilo coke zat in een container uit Turbo, Colombia en was verstopt tussen de bananen. Ze werden via een scan ontdekt door de Belgische Douane. Vervolgens werd de cocaïne met een waarde van meer dan 100 miljoen euro uit de container gehaald. Een kleine hoeveelheid werd teruggeplaatst. Ook werd er afluisterapparatuur tussen de bananen geplaatst, maar die bleek achteraf geen opnames te hebben gemaakt. Wel konden rechercheurs live meeluisteren met wat er in de loods werd gezegd.

Wit en roze

De Nederlandse politie beschikt ook over video-opnames die gemaakt zijn in de loods in Oosterhout waar de bananen naar toe werden gebracht. Daarop is onder andere te zien dat enkele verdachten de container doorzoeken. Ze zouden op zoek zijn geweest naar dozen met een bepaalde kleur, wit en roze. Volgens het Openbaar Ministerie waren dat de dozen waarin de cocaïne had gezeten. Zo zouden ze Nabil T. hebben horen zeggen: ‘Do you know where it is?’

‘Ik vertrouwde hem niet’

De verdachte Mushegh P. is directeur van een transportbedrijf met 14 medewerkers. Volgens het OM reed hij vanuit Antwerpen in zijn Golf achter de vrachtwagen aan om zo te kunnen zien of de container werd gevolgd door de politie of mogelijk een rivaliserende misdaadgroepering. Volgens P. reed hij achter de vrachtwagen aan omdat de chauffeur voor het eerst die route aflegde en op voor hem onbekend terrein was. ‘Ik vertrouwde hem niet’ zei hij ook nog tegen de rechters. Het OM vond het ook verdacht dat de Armeniër 2 pgp-telefoons in zijn bezit had. Ook beschikte hij over apparatuur waarmee verborgen camera’s kunnen worden opgespoord.

Eigenaar

De derde verdachte, Johan van G. uit Oosterhout, is eigenaar van de loods waar de container naar toe werd gebracht. Naar eigen zeggen was hij benaderd door iemand die hij goed kende met het verzoek even kort iets op te slaan in zijn loods. Hij ontkende iets te weten van een lading cocaïne.

Soortgelijke zaak

Voor de rechtbank in Amsterdam speelt momenteel een soortgelijke zaak. Het gaat daar om een smokkel van 5000 kilo coke in maart 2016. Ook die werd onderschept in Antwerpen, vervolgens werd 50 gram samen met afluisterapparatuur teruggeplaatst in de container die naar een loods in Made werd vervoerd. In die zaak zijn straffen tot 10 jaar cel geëist tegen de 5 verdachten. De uitspraak in deze 5000 kilo-zaak is op 29 januari. (Zie ook: ‘Zit over de 4 ton in broer, pfff 100 mil geen grap’).