Verdachten 800 kilo coke voor de rechter

Deze week staan in Rotterdam zes mannen voor de rechter die onder andere worden verdacht van de smokkel van bijna 800 kilo cocaïne. Het gaat om vijf mannen uit Den Helder en een uit Amsterdam. De zaak kwam aan het rollen toen de marechaussee in januari 2015 een bestelbus vol met cocaïne aanhield op de N99 in de buurt van Den Helder. 

Achter het stuur van de bus zat de 30-jarige Edin K. uit Amsterdam. Hij was de politie opgevallen door zijn rijgedrag. In de laadruimte vond de politie 794 kilo coke, verpakt in sporttassen. De partij had een groothandelswaarde van 28 miljoen euro.

Bierbron

In het daaropvolgende onderzoek onder de naam Puls kwamen de andere verdachten in beeld, waaronder Benny K. (39), Peter B. (40), Peter P. (55), Fred Z. (54) en Jan P. (56). Er werden in Den Helder verschillende invallen gedaan, onder andere bij café De Bierbron. Daarbij werden onder meer drie vuurwapens, telefoons, administratie en een speedboot aangetroffen en in beslag genomen.

Vaker

Het Openbaar Ministerie heeft het vermoeden dat de cocaïne vanaf Zuid-Amerika met een zeeschip naar Europese wateren is gevaren en toen op een viskotter is overgeladen en aan wal gebracht. Een manier die vaker zou worden gebruikt bij het smokkelen van drugs vanuit Zuid-Amerika.

Totaal zijn voor de rechtszaak zes zittingsdagen uitgetrokken.

Hier een eerder bericht over de zaak: Raadsels rond mega-cokevangst Den Helder