Verdachten aanslag Belserang vrij (UPDATE)

Twee mannen die ervan worden verdacht mee te hebben gewerkt aan het voorbereiden van een (mislukte) aanslag op Etous Belserang, in het najaar van 2011 in Amstelveen, zijn op vrije voeten gesteld. Het gaat om Amsterdammer Lucas B. en één andere. Eén blijft vastzitten. Ook Dick V. (foto) en Danny K. zitten in deze zaak vanaf maandag niet meer in voorlopige hechtenis.

Opdrachtgevers

Dat hebben advocaten in de zaak aan Crimesite bevestigd. De raadkamer van de rechtbank in Haarlem vond dat er niet voldoende aanwijzingen in het dossier zitten om hen nog langer vast te houden. Het Openbaar Ministerie denkt dat B. en twee anderen fungeerden als een schakel tussen de opdrachtgevers K. en V. en de uitvoerders York M. en Jaïr W. Deze laatste twee zijn dit voorjaar vrijgesproken door de rechtbank, voor betrokkenheid bij het plegen van de moordaanslag.

Afpersing

Overigens blijven Dick V. en Danny K. nog wel vast zitten omdat ze zijn gehecht in een andere grote zaak waarin ze terecht moeten staan voor onder meer afpersing. Aanstaande maandag is er voor de rechtbank in Haarlem een pro forma-zitting. De officier van justitie zal dan gegevens voor de voortgang van het onderzoek bekend maken en de rechtbank zal bekijken of het noodzakelijk is dat de hechtenis in die zaak nog langer moet duren.