Verdachten aanslag rechtbank ontkennen

York M. (25) en Omar T. (24) stonden maandag voor de Amsterdamse rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam-Zuid. Ze worden ervan verdacht die zelfde rechtbank met een granaatwerper beschoten te hebben. York M. heeft tegen de rechtbank ontkend bij de beschieting betrokken te zijn. Verder wil M. geen verklaring over de zaak afleggen, zijn medeverdachte evenmin. York M. wordt verdacht van meer dan tien feiten, onder andere meerdere pogingen tot doodslag.

M. heeft gezegd een wapen te dragen omdat hij beroepscrimineel is en op een dodenlijst zou staan. Hij zou ook gewaarschuwd zijn door de politie. 

M. (25) en T. (24) willen geen verklaring afleggen. Toch deed York M. enkele uitspraken. Hij beschouwt zichzelf als beroepscrimineel en zei de rechtbank dat hij al jaren op een dodenlijst staat. Hij is daarvoor gewaarschuwd door de politie en ziet zich er door genoodzaakt gewapend door het leven te gaan. Waarom M. op die lijst staat, is hem niet duidelijk.

Bij de aanslag op het gerechtsgebouw in de nacht van 20 op 21 september 2011 sloeg een granaat van een M80 (“Zolja”) een gat in de muur van Toren F en sneuvelden ruiten. Er waren twee bewakers in het gebouw aanwezig maar die liepen op dat moment in een andere toren.

De vingerafdrukken van York M. zijn vastgesteld op vuilniszakken die zijn gevonden in de buurt van de rechtbank. Uit getapte telefoongesprekken valt volgens de officier van justitie op te maken dat de twee betrokken zijn bij de aanslag, concreet worden die aanwijzingen echter niet.

Er zijn door de politie twee undercoveragenten ingezet. Zij zullen later vermomd en wel worden gehoord in de beveiligde rechtbank van Amsterdam.

Afgelopen vrijdag zijn York M. en medeverdachte Jean W. vrijgesproken voor het voorbereiden van een liquidatie op Etous Belserang.

Zie ook:

Onderzoek aanslag duurt nog lang 

Aanslag rechtbank met M80 

Geblunder bij rechtszaak granaatwerper (UPDATE) 

Was politie getuige moordaanslag?