Verdachten beschieting Panorama voor rechter

Vrijdag 5 oktober begint in de rechtbank Amsterdam de rechtszaak tegen drie mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de beschieting van het kantoorpand van Panorama op 21 juni 2018. Het gaat om drie verdachten (25, 45 en 42) uit Rotterdam, Spijkenisse en Woerden.

Raketwerper

De beschieting van het kantoorpand aan de Teleportboulevard in Amsterdam Sloterdijk vond op de bewuste avond rond 23.00 plaats. In het pand dat werd beschoten met een antitankwapen is onder meer de redactie van Panorama gehuisvest. Niemand raakte gewond bij het incident, wel was er flinke schade. De politie nam de achtergebleven lanceerbuis in beslag.

Richard Z.

Een dag na de beschieting met een raketwerper werd de 41-jarige Richard Z. uit Woerden opgepakt. Hij is president van de Woerdense afdeling van motorclub Caloh Wagoh. Het Openbaar Ministerie verdacht beroepscrimineel Z. er eerder van de schutter te zijn, maar maakte in juli bekend dat hij op het moment zelf niet aanwezig was op de plaats delict. Zijn voorlopige hechtenis werd wel verlengd omdat er sterke aanwijzingen zijn dat hij een belangrijke rol speelde bij de (voorbereiding van de) beschieting.

Caloh Wagoh

Op 9 juli werd een 25-jarige Rotterdammer als tweede verdachte aangehouden op verdenking van medeplegen van de beschieting. Eind augustus werd een 45-jarige man uit Spijkenisse als derde verdachte opgepakt. De politie denkt dat hij de schutter is. De man is tevens lid van MC Caloh Wagoh Main Triad.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de drie verdachten onder meer van poging tot moord in vereniging en het bezit van een antitankwapen.