‘Verdachten diamantroof België vrijgesproken’

De verdachten van een grote diamantroof in België in 2013 zijn allemaal vrijgesproken. Het bewijs van justitie was niet overtuigend genoeg voor de rechter. Dat schrijft De Telegraaf.

Foto: de locatie van de diamantroof op vliegveld Zaventem

Buit

De spectaculaire diamantroof vond plaats op de luchthaven van Zaventem, op 18 februari 2013. Een groep van acht personen ging ervandoor met een buit met een waarde van bijna 38 miljoen euro. Maar de vier verdachten in de zaak zijn nu vrijgesproken. Dat bericht De Telegraaf woensdag.

De daders gingen ervandoor met 112 koffers met diamanten, die waren vervoerd met een vliegtuig van Swiss Air. Ze waren gekleed in politie-uniformen.

Master mind

Maar het bewijs dat het Openbaar Ministerie aandroeg, was niet genoeg. Een auto van een verdachte stond vlakbij de plek waar de daders kentekenplaten hadden gestolen. Bij een huiszoeking werden kogelwerende vesten gevonden. Er kon alleen niet worden aangetoond dat deze misschien bij de roof waren gebruikt.

Ook kenden de verdachten een man, die enkele van de juwelen zou hebben geheeld. Die man werd hiervoor wel veroordeeld tot vijf jaar cel: Marc Bertoldi wordt gezien als het master mind achter de ‘roof van de eeuw’. De verdachten zouden een connectie met hem hebben.

Het hof vond het in hoger beroep niet genoeg bewijs. Het Openbaar Ministerie kan nog in cassatie gaan.