Verdachten gepakt bij plaatsing explosief in Rotterdam (UPDATE)

De politie heeft in Rotterdam twee verdachten opgepakt, die ervan worden verdacht een brandbom te hebben willen plaatsen bij een pand waar eerder deze week ook al aanslagen plaatsvonden. Ook hield ze een man aan in verband met eerdere incidenten in dezelfde straat.

(Beeld uit archief)

Heterdaad

Het waren buurtbewoners die de politie erop wezen dat er twee personen rond 04.00 bezig waren bij een pand aan de Van Speykstraat. Zij konden de twee daardoor op heterdaad betrappen, bij het plaatsen van een pakket. Explosievenverkenners van de politie onderzochten dit vervolgens.

De verdachten zijn twee jonge jongens uit Rotterdam, van 14 en 15 jaar oud.

Explosie

Bij RTV Rijnmond vertelt een bewoner van het pand ‘bang te zijn en een benzinegeur te ruiken’ na de ontmanteling van wat kennelijk een brandbom was.

In de nacht van maandag op dinsdag vond in dezelfde straat al een explosie plaats in een portiek. Een dag later werd er tientallen keren geschoten op het pand ernaast.

De politie hield woensdagavond een 32-jarige man aan, in verband met de incidenten.

Record

De laatste maanden heeft er in Rotterdam een recordaantal aanslagen op woonhuizen plaatsgevonden, met vuurwapens en explosieven. Ze zijn doorgaans terug te brengen tot conflicten tussen drugscriminelen. Deskundigen zeggen dat dit verband houdt met het toegenomen aantal inbeslagnames van cocaïne in de Rotterdamse haven. Ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb gaf dit enkele weken terug aan.