Verdachten heli-ontsnapping blijven vast

Zeven verdachten die volgens het Openbaar Ministerie plannen hadden om met een helikopter crimineel Benaouf A. (foto) te bevrijden uit de gevangenis van Roermond blijven vastzitten tot aan de inhoudelijke behandeling van de zaak in september.

Door Wim van de Pol

Er zijn in de zaak voorzover bekend in totaal negen verdachten. Eén is op vrije voeten gesteld en één van hen is voortvluchtig. Het Openbaar Ministerie ziet deze laatste O. L. als een coördinerende figuur. Uit onderzoek is volgens de officier van justitie gebleken dat L. Benaouf A. persoonlijk kende. Hij is de neef van de verdachte die op 11 oktober 2017 door politie werd doodgeschoten.

De verdachten hadden die dag een helikopter gereserveerd die ze volgens de politie wilde kapen. De politie kreeg tevoren informatie over de groep en kwam op verschillende locaties in Zuid-Nederland in actie.

Deskundige

Alleen de Colombiaanse helikopterpiloot heeft uitgebreide verklaringen afgelegd. Hij zegt tot de actie te zijn gedwongen maar niet in staat geweest te zijn de bewuste helikopter te hebben kunnen vliegen. Over die laatste kwestie moet nog altijd een deskundige van het ministerie van Defensie worden gehoord.

Pre paid telefoons

De andere verdachten verklaarden minimaal of helemaal niet. Tegen de één ziet justitie meer aanwijzingen dan tegen de ander. Centraal in de bewijsvoering voor het voorgenomen mede plegen van de ontsnapping staat hun aanwezigheid bij elkaar op bepaalde plaatsen en hun onderlinge contact. Het OM ziet een set pre paid telefoons die in auto’s en bij verschillende verdachten gevonden zijn als een belangrijk punt. Die telefoons zijn alleen met elkaar in contact geweest en aangezet kort voordat de helikopter zou worden opgehaald.

De officier van justitie signaleerde: ‘geen van de verdachten zegt: ik heb er iets mee te maken’. Daarom gaat zij ervan uit dat ze allen samen op pad waren en dus mede plegers.

Op 11 september begint de inhoudelijke behandeling van de zaak. Dan zullen de laatste forensische (dna)-ondezoeken zijn afgerond.

De rechtbank vindt dat er tot die tijd voldoende aanwijzingen in het dossier zitten om de voorlopige hechtenis van de zeven verdachten tot die tijd te rechtvaardigen.

Zie ook:

Deskundige Luchtmacht getuigt in helikopterzaak

‘Ik kon die helikopter helemaal niet vliegen’

Hoe de helikopterontsnapping werd voorbereid (UPDATE)

Politie wist waar Benaouf A. naar toe zou gaan

Zevende verdachte heli-ontsnapping vast