Verdachten Hooge Zwaluwe blijven vast (UPDATE)

De rechtbank Breda heeft besloten dat de vijf verdachten die terecht staan voor de schietpartij in Hooge Zwaluwe vorig jaar in voorlopige hechtenis moeten blijven.

Noodweerscenario

De broers Samir en Khalid T., Mohamed L. en Michael H. zijn Belgen die in het zomerhuisje een afspraak maakten met een groep Nederlanders om cocaïne te kopen. Onder de Nederlanders waren de vijfde verdachte Roy O. en de dodelijke slachtoffers Brian Dalfour en Muljaim Nadzak.

Tijdens een pro forma-zitting bleek gaf de officier van justitie voor het eerst toe dat het er alle schijn van heeft dat er meer Nederlanders ter plaatse waren dan slechts O., Dalfour en Nadzak.  Ook vindt hij nu dat de vier Belgen ook slachtoffer kunnen zijn en dat sprake zou kunnen zijn van een noodweerscenario.

Wapens

Tegelijk stelde hij dat de vier in hun verklaringen nog zaken achter houden en dat ze eerst alles op tafel moeten leggen voordat hij mee zou kunnen gaan in hun stelling dat er sprake was van noodweer. Zo zei hij zich niet voor te kunnen stellen dat de Belgen ongewapend waren geweest en vroeg hij zich af waar het geld en de drugs waar alles om te doen zou zijn geweest gebleven is.

De advocaten van Mohamed L. en Michael H. tekenen hoger beroep aan tegen de beslissing van de rechtbank hun cliënten nog langer vast te houden. Guy Weski, de advocaat van Michael H.: ‘Ik kan de beslissing van de rechtbank volstrekt niet volgen nu zelfs de officier niet verder komt dan het gebruiken van gissingen en niet onderbouwde scenariokeuzes.’

Over drie maanden is de volgende zitting. Dan is ook de vierde betrokken Belg, Youssef C. aanwezig. Inhoudelijke behandeling volgt waarschijnlijk niet eerder dan komend voorjaar.

Zie ook:

Hooge Zwaluwe: nieuwe tipjes van de sluier