Verdachten ‘IKON-moorden’ na 40 jaar opgepakt in El Salvador (VIDEO)

In El Salvador zijn vrijdagnacht twee ex-soldaten gearresteerd wegens betrokkenheid bij de moorden op vier Nederlandse IKON-journalisten in 1982, toen zij verslag deden van de Salvadoraanse burgeroorlog. Het is voor het eerst dat er verdachten in de zaak zijn opgepakt. Tegen een voormalig kolonel is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

(Beeld: screenshot uit tv-reportage van Zembla)

Website La Prensa Gráfica schrijft dat het gaat om kolonel Francisco Antonio Morán, voormalig directeur van de Treasury Police, en generaal Guillermo García, voormalig minister van Defensie.

Uitlevering

De broer van een van de Nederlandse slachtoffers bevestigt tegenover de NOS dat Nederland om hun uitlevering heeft gevraagd. Het Nederlandse OM gaat naar El Salvador om de verdachten te spreken.

Bronnen van de Comunicandornos Foundation, die de familieleden van de slachtoffers vertegenwoordigt, hebben bevestigd dat er ook een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen kolonel Mario Adalberto Reyes Mena, de commandant die de operatie leidde. Hij woont in de Verenigde Staten en El Salvador gaat om zijn uitlevering vragen.

Hinderlaag

Op 17 maart 1982 wilde een Nederlandse IKON-ploeg een reportage maken van de burgeroorlog in El Salvador. De vier journalisten liepen in Santa Rita, Chalatenango, in een hinderlaag toen ze in guerrillagebied wilden komen en werden door militairen doodgeschoten.

De vier slachtoffers waren Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag.

Vooropgezet plan

De dag na de moord verklaarde het leger van El Salvador dat er geen sprake was van een hinderlaag. Er zou sprake zijn geweest van een vuurgevecht tussen militairen en guerrillastrijders met de journalisten als toevallige slachtoffers. Ook de president van het land kwam tot dezelfde conclusie.

Later bleek uit onderzoek dat de militaire leiding in het gebied wist dat de journalisten zouden komen. Ze bereidden een hinderlaag voor. Toen de journalisten kwamen, onder begeleiding van hun gidsen, werden ze doodgeschoten.

Tv-programma Zembla maakte een reportage over de zaak, die in maart 2022 verscheen.