Verdachten kasteelmoord hadden vergadering

Enkele verdachten van de moord op Stijn Saelens, beter bekend als de kasteelmoord, hadden een paar dagen voor de moord een vergadering langs de snelweg in Ranst in België. Volgens het Brugse gerecht ging het gesprek over de moord, maar de verdachten zelf zeggen dat het over sigarettensmokkel ging.

Bij de vergadering waren de Nederlandse drugshandelaar Tinus van W. en de Vlaamse hormonenhandelaar Pierre S. aanwezig. De parkeerplaats ligt op precies een uur rijden van zowel Eindhoven (de woonplaats van Van W.) als Aalter (België), waar Pierre S. woont.

Ook zou een derde verdachte aan de vergadering hebben deelgenomen. Het gaat om G., een bekende van de politie. De man is ondervraagd maar niet aangehouden. Hij heeft wel bevestigd dat de bijeenkomst heeft plaatsgevonden.

Sigarettensmokkel

De drie mannen zouden op 28 januari 2012, drie dagen voor de moord, om 12 uur hebben afgesproken. Zij beweren dat er over de smokkel in sigaretten werd gesproken. G. zegt dat hij een manier zocht om het rookwaar te smokkelen en had daarom contact gezocht met S., die een transportbedrijf heeft. S. zou hem met Van W. in contact hebben gebracht.

Het gerecht gelooft het verhaal van de drie niet en denkt dat de moord op de parkeerplaats is beraamd. Drie uur na de bijeenkomst zou S. naar een telefoon hebben gebeld die volgens de politie van een van de twee moordenaars is. Drie dagen later werd Saelens vermoord.

Van W. niet vrij

De advocaten van Van W. hadden een verzoek ingediend om hun cliënt vrij te laten. Zij zeggen dat Van W. S. alleen kende omdat ze met elkaar zaken in hormonen deden. ‘Dat contact heeft niets te maken met de moord. Het onderzoek heeft ook na negen maanden nog steeds niet kunnen aantonen dat ons verhaal niet klopt’, aldus een van de advocaten.

De Brugse raadkamer ging echter niet op het verzoek in, omdat het gerecht wil onderzoeken of Van W. een bekende is van de Nederlandse Ronny van B., een van de schutters.

Contacten Nederlanders

De politie heeft het telefoonverkeer van de twee Nederlanders nagetrokken, maar daaruit is gebleken dat Van W. en Van B. nooit met elkaar gebeld hebben. Ook kan niet hard worden gemaakt dat de twee ooit op hetzelfde moment op dezelfde plaats zijn geweest.

Wel kwamen beide mannen vaak in een wijk in het noorden van Eindhoven, maar dat was vaak op verschillende tijdstippen. Van W. zegt er enkele familieleden in de wijk wonen en dat hij Van B. daar nooit heeft ontmoet. De advocaten zeggen dat ze in beroep zullen gaan tegen de beslissing van de raadkamer om Van W. niet vrij te laten.

Lees ook:

Kasteelmoord: schoonvader weer aangehouden

Flinke blunders bij Kasteelmoord

Kasteelmoord: Dader is Eindhovenaar

Doorbraak kasteelmoord, dader overleden

Dokter: bekentenis kasteelmoord