Verdachten kunstroof willen proces in NL

De verdachten van de grote kunstroof in de Kunsthal in Rotterdam in oktober vorig jaar willen dat hun proces in Nederland plaatsvindt, anders zullen de schilderijen nooit gevonden worden. Dat hebben de verdachten via hun advocaten aan De Telegraaf laten weten. Zij worden momenteel door de Roemeense autoriteiten vastgehouden.

In oktober vorig jaar werden zeven schilderijen met een waarde van enkele miljoenen uit de Kunsthal in Rotterdam gestolen. Er zitten vier verdachten vast in deze zaak. Drie mannen van 23, 25 en 28 jaar zijn in Roemenië aangehouden en een 19-jarige vrouw werd onlangs in Rotterdam gearresteerd. 

‘Nederland moet weten dat de Roemeense verdachten in Nederland vervolgd willen worden’, zegt een van de advocaten tegen De Telegraaf. ‘Mijn cliënten hebben één ding daarbij heel duidelijk gemaakt. Als dat niet gebeurt, zullen de schilderijen nooit worden gevonden.’

Het is wel opmerkelijk dat de verdachten deze uitspraken doen, want ze laten hierdoor zien dat ze in ieder geval weten waar de gestolen schilderijen zijn. En dat ze mogelijk dus ook betrokken zijn bij de grote kunstroof uit de Kunsthal. De zeven uit de Kunsthal gestolen schilderijen behoren tot een privé-collectie. Het gaat om werken van Matisse, Monet, Lucian Freud, Picasso, Gauguin, en Meyer De Haan.

Lees hier alles over de kunstroof.