Verdachten liquidatie Changachi blijven vastzitten (UPDATE)

Drie mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de vergisliquidatie van Hakim Changachi en de voorgenomen liquidatie van Khalid H., beide in januari 2017 in Utrecht, blijven vastzitten. Hun advocaten hadden gevraagd de voorlopige hechtenis te schorsen, omdat de inhoudelijke behandeling van hun rechtszaak opnieuw is uitgesteld. 

Guyno O. en Ferrel T.N.T. worden verdacht een rol te hebben gespeeld bij de moord op Hakim Changachi op de Faustdreef in Utrecht. Die liquidatie was een vergissing. Het eigenlijke doelwit was Khalid H., die in hetzelfde flatgebouw woonde als het slachtoffer. Twee dagen na de vergisliquidatie werd een nieuwe aanslag op Khalid H., alias Imo, verijdeld. Voor die verijdelde liquidatie zitten ook twee verdachten vast: Marciano D. en Jerrel Z. Ook zij blijven in voorlopige hechtenis.

Kroongetuige

Naast de vier hierboven genoemde verdachten zijn er nog twee Marokkaanse Nederlanders waarvan het Openbaar Ministerie denkt dat ze betrokken zijn bij beide aanslagen (zowel op Changachi als op Khalid H.). Dat zijn Mohammed R. en Nabil B. De laatste is inmiddels overgelopen naar justitie en is kroongetuige geworden. Hij heeft Saïd Razzouki en Ridouan Taghi aangewezen als opdrachtgevers voor verschillende liquidaties – ook die van Hakim Changachi. In die zin lijkt de vergismoord op Hakim Changachi een cruciale gebeurtenis in de opsporing van leden van de zogenoemde mocro maffia. (Lees ook: Door deze liquidatie ging de kroongetuige zingen – €)

Uitgesteld

Doordat Nabil B. kroongetuige was geworden, werd de rechtszaak tegen de overige vier verdachten uitgesteld. De inhoudelijke behandeling zou aanvankelijk maandag 10 september beginnen, maar werd opnieuw uitgesteld door ziekte van een van de rechters. Door de omvang van het dossier is het te lastig om een vervanger aan te stellen. Ook het feit dat de zittingen in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp plaatsvinden spelen een rol bij het uitstel. De rechtbank aldaar heeft een volle planning omdat ook de zittingen in de zaak tegen Willem Holleeder in Amsterdam-Osdorp plaatsvinden. Inhoudelijk begint de zaak tegen de eerste vier verdachten nu op 6 februari; er zijn totaal vijf zittingsdagen uitgetrokken voor de vergisliquidatie van Hakim Changachi en de verijdelde aanslag op Khalid H.

Er zou bij beide aanslagen overigens nog een man betrokken zijn geweest. Deze Justin Jap Tjong werd enkele weken na de moord op Changachi zelf geliquideerd in Amsterdam.