Verdachten ‘liquidatieplan’ blijven vast

Amsterdammers Mike I. (45), Quincy S. en Dendrid D. blijven nog zeker 90 dagen in voorlopige hechtenis, zo besliste de rechtbank Amsterdam vrijdag. Ze zijn deze zomer aangetroffen in Almere vlakbij een woning waar Amsterdammer M. el J. (28) verbleef, met mutsen, twee lagen kleding en een Glock-pistool.

Informatie

Dat duidde op een liquidatieplan, aldus justitie.

Het onderzoek was begonnen omdat over Mike I. anonieme informatie was binnengekomen dat hij incasso’s zou doen. Ook was er informatie dat de groep een liquidatie zou voorbereiden. De rechter-commissaris gaf toestemming om hen direct af te luisteren. Daarin hoort justitie aanwijzingen dat er een liquidatie in voorbereiding was, bijvoorbeeld omdat er over een vluchtroute lijkt te worden gesproken en over in brand steken van een auto.

Het vermeende doelwit El J. is een crimineel die voorheen met zijn familie in de Diamantbuurt woonde, in het oostelijk deel van de Amsterdamse Pijp.

BMW

Toen Quincy S. en Mike I. in de buurt van het huis van El J. kwamen werden ze op 1 juni aangehouden in een gestolen BMW. Ze hadden naast een vuurwapen ook een flesje benzine voorhanden. De andere verdachten waren vele malen langs het adres gereden, het Openbaar Ministerie ziet dat als verkenningen.

De advocaten van Mike I. en Quincy S., Simeon Burmeister en Jan-Hein Kuijpers, vinden dat er geen reden is hun clienten nog langer vast te houden voor het voorbereiden van een moord, omdat simpelweg niet valt hard te maken dat zij zoiets in de zin hadden. Mike I. zou zich hebben beziggehouden met criminele incasso’s.

Er is door de vriendin van S. gesuggereerd dat er een incasso zou moeten plaatsvinden.

Zij mag van de Amsterdamse rechtbank onder voorwaarden op vrije voeten blijven, om voor haar kinderen te zorgen.

Zie ook:

Politie voorkwam mogelijk liquidatie in Almere (VIDEO)