Verdachten mishandeling club Amstelveen vrij

De verdachten van poging tot doodslag in de Amstelveense Bells Club zijn vrijdag door de rechtbank van Amsterdam op vrije voeten gesteld. Verdachte Etou’s Belserang meldde zich niet. Hij is voortvluchtig.

Geen geschokte rechtsorde

Verdachten Giuliano L. (29) en Faroek H. (42) zijn nu vrij. Dimitri B. was al eerder op vrije voeten gekomen. De rechtbank ziet nog wel degelijk aanwijzingen dat de vechtpartij in de club op 25 december vorig jaar poging tot doodslag was. Maar er is nu geen geschokte rechtsorde meer indien de verdachten op vrije voeten komen in afwachting van de inhoudelijke behandeling.

De officier van justitie zag nog wel degelijk een geschokte rechtsorde. L. en H. hadden volgens haar twee slachtoffers tegen het hoofd geschopt en geslagen met een longdrink-glas. Ook zouden ze met de andere verdachten beveiligers op afstand hebben gehouden en slachtoffers hebben vastgehouden tijdens het slaan. Bij dergelijk uitgaansgeweld zijn wel eens mensen overleden.

Satudarah

De officier van justitie toonde op de pro forma-zitting beelden van de vechtpartij, die maar ruim een minuut duurde. Verdachte H. heeft gezegd dat één van de slachtoffers hem die avond al langer lastig viel. Verdachte L. is door de politie geïdentificeerd als lid van Satudarah, maar zijn advocaat zegt dat hij niet herkennen is op het beeld, en dat er geen bewijs is dat hij die avond in de Bells Club was.

De rol van Etou’s Belserang en Dimitri B. was volgens de officier van justitie wat minder groot. Farouk H. deelde eerste klap uit. Maar volgens haar was er duidelijk sprake van een gemeenschappelijk optreden en dus van medeplegen van de poging tot doodslag.

Juli

Hoe het gevecht door de rechtbank zal worden gekwalificeerd blijkt in juli na de inhoudelijke behandeling. De vraag wordt vooral of er sprake is geweest van poging tot doodslag of dat de klappen en schoppen als zware mishandeling moeten worden gezien. Eén slachtoffer raakte bewusteloos, maar van blijvend ernstig fysiek letsel lijkt geen sprake te zijn.

Vooraanstaand Satudarah-lid Etou’s Belserang wordt ook gezocht in verband met een grote vechtpartij in café Nasty op het Amsterdamse Rembrandtplein.

Zie ook:

Satudarah-lid vast voor geweld in club

‘Verdachte geweldpleging Satudarah zal zich melden’

Satudarah-leden verdacht van doodslag (UPDATE)