Verdachten moeten bestanden openen

Het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt aan een wetsvoorstel waarin het voor verdachten van pedofilie of terrorisme verplicht wordt om versleutelde bestanden op hun computer te openen voor justitie. Op dit moment is dat nog niet mogelijk, waardoor de politie soms niet bij bestanden kunnen.

Minister Ivo Opstelten vindt dat de officier van justitie een ‘decryptiebevel’ moet kunnen geven, waardoor de verdachte de wachtwoorden van versleutelde bestanden moet geven. Als hij dat niet doet, wordt het strafbaar. De rechter zou toestemming moeten geven voor zo’n bevel.

Opstelten zegt dat het om een verstrekkende bevoegdheid gaat. Volgens de minister is het echter gerechtvaardigd omdat pedofilie en terrorisme de geestelijke gezondheid en lichamelijke integriteit van slachtoffers ernstig kunnen aantasten. Er mogen daarom zwaardere middelen tegen verdachten worden ingezet, vindt Opstelten.

In de Amsterdamse zedenzaak waren bestanden met kinderporno zo goed beveiligd, dat de politie ze niet gekraakt kreeg. Uiteindelijk werkte de verdachte mee.

Lees ook:

Illegale opsporing cybercrime

Spionagesoftware: net zo makkelijk als tap

Dilemma: Computer Robert M. aan of uit?

De crypto-geheimen van Robert M.