Verdachten moeten slachtoffer horen spreken

Verdachten van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven zijn binnenkort verplicht te verschijnen in de rechtszaal als slachtoffers gebruik maken van hun spreekrecht. Minister Dekker voor Rechtsbescherming gaat het spreekrecht voor slachtoffers uitbreiden. Hij vindt dat verdachten moeten worden geconfronteerd met het leed dat zij slachtoffers hebben aangedaan.

Tbs

Ook zullen slachtoffers en nabestaanden de mogelijkheid krijgen te spreken in de rechtbank op het moment dat de dwangverpleging van tbs-gestelden voorwaardelijk wordt beëindigd. Slachtoffers mogen dan aangeven welke voorwaarden zij gepast achten, zoals een locatie- of contactverbod.

Verder krijgt stieffamilie van slachtoffers de mogelijkheid om tijdens de rechtszitting te spreken.

Privacy

Daarnaast krijgt de politie meer personeel om slachtoffers betere bescherming te geven om te voorkmen dat ze nogmaals slachtoffer worden van een agressor. Om de privacy van slachtoffers te verbeteren komen bepaalde persoonsgegevens, zoals adres en woonplaats in de toekomst niet meer automatisch in het strafdossier terecht.

Ook krijgen slachtoffers ondersteuning bij het verhalen van schade en komt er een gebruiksvriendelijker schadeformulier.