Verdachten moord Latumahina blijven vast

Tijdens de eerste pro forma-zitting in de zaak 13Mortel (de moord op Djordy Latumahina) waren drie van de zes verdachten aanwezig. Ze zaten in dezelfde ruimte als de nabestaanden van Latumahina, op enkele meters afstand van elkaar. Vijf van de zes verdachten van de zogenoemde vergismoord blijven vastzitten. 

Een zesde verdachte, Benito L., was eerder al op vrije voeten gesteld.

Uitlokking van moord

De drie aanwezige verdachten waren Giovanni D. (30) uit Alkmaar, Benito L. (44) uit Amsterdam en de 45-jarige Wendell R. De laatste wordt verdacht van uitlokking van en medeplichtigheid aan moord. Samen met zijn zes jaar jongere broer Cedric (ook verdachte, maar niet aanwezig) zou hij de opdracht van de liquidatie hebben gegeven aan Djurgen W. en Ulrich B.. Beide laatstgenoemden worden verdacht van moord en poging tot moord. Het OM denkt dat Djurgen W. een van de schutters was. Ulrich B. zou de vluchtauto’s hebben bestuurd.  Volgens zijn advocaat heeft Wendell R. een alibi: hij zou ten tijde van de moord op een feestje zijn geweest van de dochter van Benito L.

Heling

De eerder genoemde Giovanni D. wordt verdacht van de heling van de drie auto’s die bij de liquidatie zijn gebruikt. Volgens zijn advocaat wist Giovanni D. (gekleed in trainingsbroek en grijs gestreepte hoody) niet dat de auto’s waren gestolen en gebruikt zouden worden bij een liquidatie. Ten tijde van zijn arrestatie was hij nog in zijn proeftijd voor diefstal en heling.

Tijdens de zitting reconstrueerde de officier van justitie omstandig hoe de moord werd voorbereid en uitgevoerd en de rol van de verschillende verdachten daarbij. Het OM ging ook uitgebreid in op de bewegingen van de drie auto’s en de prepaid telefoons die bij de verschillende verdachten zouden horen.

Schadeclaim

De aanwezige nabestaanden, vrienden en familie van Latumahina werden bijgestaan door de advocaten Richard Korver en Yehudi Moszkowicz. De laatste liet weten namens de vriendin en dochter van de vermoorde dj een schadeclaim in te zullen dienen. Beide advocaten willen dat de nabestaanden kunnen beschikken over het dossier 13Mortel.

De volgende pro forma-zittingen zijn op 8 september en 28 november.

Zie ook: Tweede schutter Latumahina nog voortvluchtig.