Verdachten Operatie Trefpunt voor de rechter

Vrijdag was er een pro forma-zitting voor de verdachten van Operatie Trefpunt. In totaal stonden er 21 verdachten voor de rechter, ondergebracht in verschillende groepjes. Van zes verdachten werd de voorlopige hechtenis geschorst. De rest blijft binnen.

Centraal in de zaak staat het bedrijf Party King uit Best, een onderneming die feestbenodigdheden verhuurde. Volgens justitie was het bedrijf een dekmantel voor criminele activiteiten. 

Ton van Dalen

Onder de de groep van 21 verdachten die vandaag voor de rechter moesten verschijnen bevindt zich ook de 69-jarige Ton van Dalen (foto). Eerder schreef Crimesite al een uitgebreid portret over deze xtc-pionier. Van Dalen, bijgestaan door advocaat John Silvis, verscheen niet op de zitting. Van Dalen wordt verdacht van onder andere betrokkenheid bij de exploitatie van een drugslab in Stevensbeek, witwassen en in het bezit hebben van een geldtelmachine. Het NFI heeft in de zaak rond Ton van Dalen twee pgp-telefoons gekraakt met daarin zo’n 2500 berichten. Van Dalen blijft in voorlopige hechtenis, zo werd op het einde van de zitting bekend.

Janus

Janus van W., een andere grote naam uit het milieu, is ook verdachte. Ook hij was niet aanwezig. Harry Potter, zoals Van W. ook wel wordt genoemd, verblijft ergens in het buitenland, waarschijnlijk Zuid-Amerika.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de verdachten (20 mannen en 1 vrouw) van onder andere drugshandel, (het faciliteren van) drugsproductie, wapenbezit en smokkel. Verschillende verdachten figureren ook in andere strafzaken. Ronny den B. uit Rucphen bijvoorbeeld hoorde vorige week nog zes jaar tegen zich eisen in een andere drugszaak.

Jeanette R.

De enige vrouw in het gezelschap van verdachten is de 31-jarige Jeanette R. uit Bladel. Het OM denkt dat ze deel uitmaakte van de criminele organisatie. R., die partner is van hoofdverdachte Rens H., werd tijdens de zitting soms overmand door emoties en kon dan niet uit haar woorden komen. De voorlopige hechtenis van Jeanette R. werd geschorst. Haar partner blijft binnen.

Tijdens de zitting bleek dat er tijdens het twee jaar durende onderzoek een enorme hoeveelheid opgenomen gesprekken is verzameld. De advocaten krijgen via een inlogcode toegang tot een beveiligde server waarop ze de opgenomen gesprekken van hun cliënten kunnen afluisteren.

Operatie Trefpunt

Bij Operatie Trefpunt die in april van dit jaar plaatsvond werden 55 verdachten aangehouden en 6 drugslabs ontdekt. Ook werden er 20 vuurwapens en 400.000,– euro cash aangetroffen. Ook werden luxe goederen in beslag genomen waaronder twee Harley-Davidsons, 26 auto’s, een vrachtwagen, 5 scooters, twee boten, een jetski en een quad.

Dit artikel is onder andere gebaseerd op verschillende twitterberichten over de Party King-zaak, waaronder die van Max Steenberghe