Verdachten opgepakt op verdenking verkoop staatsgeheimen (UPDATE)

Verdachten opgepakt op verdenking verkoop staatsgeheimen (UPDATE)

Volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zijn er twee verdachten opgepakt op verdenking van het verkopen van staatsgeheimen. Het zijn een 64-jarige man uit Rotterdam en een 35-jarige vrouw uit Gouda. De man is werkzaam bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Nationale Politie

Hij voert ook werkzaamheden uit voor de landelijke eenheid van de Nationale Politie. De vrouw is een voormalige medewerker van de NCTV die sinds kort bij de politie werkt. De twee zijn al vorige week donderdag aangehouden op verdenking van het bezitten en naar buiten brengen van staatsgeheime informatie.

De NCTV houdt zich vooral bezig met tegengaan van terroristische activiteiten.

Als de verdachten ook voor de politie werkten bestaat de mogelijkheid dat ze tevens bezig waren met grootschalig opererende (drugs)criminelen met een Marokkaanse achtergrond of nationaliteit.

Marokkaanse regering

De Telegraaf schrijft dat de mannelijke verdachte Abderrahim el M. werkte als vertaler Arabisch en strategische verkenner en senior analist en adviseur bij de landelijke eenheid en NCTV. Hij zou dagelijks in aanraking zijn geweest met zeer gevoelige informatie. De krant schrijft dat bij bronnen bij de politie al langer het vermoeden bestond ‘dat El M. informatie zou hebben doorgespeeld aan de Marokkaanse regering’. Daarover zouden verschillende mensen in 2021 de leiding van de Landelijke Eenheid hebben gewaarschuwd.

De krant schrijft dat El M. zal vanaf de oprichting in 2012 bij de NCTV zou hebben gewerkt. Toen was al bekend dat hij ook contacten had bij de Marokkaanse overheid. El M. was bezorgd over de mensenrechten en rechtsstaat in Marokko. Zijn eigen neef zou door toedoen van het regime zijn verdwenen in 1972, aldus De Telegraaf.