Verdachten scooterdrama vrijgesproken

Het gerechtshof in Arnhem heeft dinsdag beide verdachten van het scooterdrama in Nijmegen vrijgesproken. De twee verdachten, 20 en 22 jaar, vluchtten in januari 2010 voor de politie en reden toen een 50-jarige Arnhemmer dood. Het hof kwam tot vrijspraak omdat niet bewezen kan worden wie van de twee de scooter bestuurde. 

De verdachten waren in januari 2010 op de vlucht voor de politie omdat ze betrapt werden terwijl ze een overval wilden plegen. Op een kruispunt in Nijmegen reden zij op een scooter zonder licht door rood en schepten de 50-jarige Mario van de Geijn. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De rechtbank sprak eerder al de 20-jarige Nijmegenaar vrij, maar de 22-jarige man uit Beuningen werd wel veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf. De twee wezen tijdens verhoren steeds elkaar aan als de bestuurder van de scooter. Volgens het hof kan niet bewezen worden wie de scooter bestuurde en spreekt hen vrij van het (mede)plegen van doodslag.

Het hof heeft de 22-jarige verdachte wel veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 24 maanden wegens het voorbereiden van een gewapende overval, heling, mishandeling, bedreiging en belediging, waarbij het hof in het bijzonder zwaar heeft getild aan de bedreiging van ziekenhuispersoneel van het UMC Sint Radboud ziekenhuis in de nacht van 15 op 16 januari 2010. De twee verdachten raakten zelf gewond en kwamen ook in het ziekenhuis terecht.   

Over de vrijspraak verklaart het hof onder meer: ‘Het hof realiseert zich dat deze vrijspraken in de samenleving in het algemeen en bij de nabestaanden van het slachtoffer in het bijzonder onbegrip en verontwaardiging kunnen oproepen. De vraag wie verantwoordelijk is voor de dood van het slachtoffer wordt immers niet beantwoord en die verantwoordelijke wordt niet bestraft. Ook het hof vindt dit een onbevredigende uitkomst.’ 

Hier de volledige uitspraak.