Verdachten wapenarsenaal vonden peilzender

Verdachten in het onderzoek rond de vondst van een wapenarsenaal in Nieuwegein hebben een peilzender van de recherche onder hun auto ontdekt. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie tegenover De Telegraaf. De verdachten ontdekten de zender enkele weken voordat in juli acht verdachten konden worden gearresteerd.

De verdachten moeten door de ontdekking hebben geweten dat de politie onderzoek naar hen deed. Het is niet duidelijk of dat gevolgen heeft gehad, bijvoorbeeld doordat de verdachten maatregelen namen. Enkele weken daarna werden acht verdachten aangehouden.

Volgens justitie hielden de verdachten zich bezig met het voorbereiden van gewelddadige misdrijven zoals liquidaties. In een garagebox werden 60 pistolen en revolvers, 9 handgranaten en 36 automatische wapens gevonden.

Mannen bij Opsporing Verzocht waren doelwit

Volgens bronnen van De Telegraaf doken in de zaak ook de beelden op van de vijf mannen die half september bij Opsporing Verzocht te zien waren. De mannen waren in het geheim gefilmd. In de uitzending werd gezegd dat de mannen ‘belangrijke getuigen in een recherche-onderzoek’, maar volgens de bronnen van de krant zijn het mogelijk doelwitten van liquidaties.

Het OM wil niet zeggen of er een verband is tussen de wapenvondst in Nieuwegein en de beelden. Drie van de vijf mannen zijn inmiddels bekend bij de politie.

‘Justitie zet te hoog in’

Afgelopen dinsdag zond de politie opnieuw beelden uit, ditmaal van de bewakingscamera van de garagebox. Daarop is te zien hoe vijf personen tussen 18 mei en 15 juli regelmatig bij de garagebox kwamen. Zij worden nog gezocht.

De advocaten willen niet reageren op de zaak. Zij stellen dat er geen enkele aanwijzing is dat er een relatie is tussen liquidaties en hun cliënten. ‘Ik zie geen verband. Justitie zet te hoog in’, aldus Brian de Pree in de krant.