Verdachten in zaak-Ennis binnenkort vrij

De voorlopige hechtenis van Kenneth Brunell en Barry McArdle zal binnenkort waarschijnlijk worden geschorst. Beide Ieren, die in Nederland gedetineerd zitten, worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van hun landgenoot Keith Ennis (foto). Zijn lichaam werd gevonden in het IJ-meer. Het was in stukken gezaagd en verpakt in tassen. 

Door Timo van der Eng

De rechtbank van Amsterdam wil de voorlopige hechtenis van Brunell en McArdle alleen schorsen als de Ierse autoriteiten instemmen met de voorwaarden van die schorsing. De rechtbank wil onder andere dat de verdachten geen onderling contact hebben, ze mogen – eenmaal overgebracht naar Ierland – het land niet verlaten, ze moeten zich 2x per maand melden bij de Ierse politie en ze moeten hun paspoort inleveren.

De verwachting is dat de Ierse autoriteiten binnen een maand de voorwaarden van de Amsterdamse rechtbank zullen bevestigen.

De twee verdachten zitten al tweeenhalf jaar vast. De rechtbank hoopt dat de inhoudelijke behandeling van de zaak in het voorjaar van 2017 zal beginnen.