Verdachten zaak Keith Ennis blijven vast

De twee Ierse verdachten die in voorlopige hechtenis zitten voor de moord op crimineel Keith Ennis (foto) blijven vast zitten. Dat besliste de rechtbank van Amsterdam vandaag. Het stoffelijk overschot van Ennis werd in februari 2009 gevonden in het water bij de Diemerzeedijk in Amsterdam.

Butler

Hij was in stukken gezaagd en verpakt in plastic tassen en een koffer. De twee verdachten, Kenneth Brunell en Barry McArdle, zijn vorig jaar overgeleverd vanuit Dublin. Een derde verdachte, Philip C., die zich in Nederland schuil hield onder de naam Paul Butler, werd eerder wel uit voorlopige hechtenis vrijgelaten. Hij blijft wel verdachte in de zaak. ‘Butler’, die zich in Ierland schuldig had gemaakt aan xtc-handel, verblijft inmiddels “aan de andere kant van de wereld”, zoals de officier van justitie het uitdrukte.

Kinahan-clan

Volgens de Ierse pers werd Philip C., alias Paul Butler, na de schorsing van zijn voorlopige hechtenis, aan de Costa del Sol in gezelschap gezien van leden van de beruchte Kinahan-clan. Ook slachtoffer Keith Ennis zou banden hebben gehad met deze bende. Ennis was eind 2007 naar Nederland gevlucht, omdat hij werd verdacht van wapenbezit en drugshandel. Ook ging het gerucht dat hij politie-informant zou zijn. Dat laatste werd ontkend door de Gardai, de Ierse politie.

Volgende week in Panorama uitgebreid aandacht voor deze zaak.

Eerder bericht over de zaak Ennis staat hier.