Verdachten zaak Zeynel Er langer vast

De twee verdachten van de liquidatie van Zeynel Er (foto) blijven langer vastzitten. Dat besloot de rechtbank in Den Haag vandaag tijdens een pro forma-zitting. De 23-jarige Leon N. uit Purmerend en Mohamed H. (34) uit Zaandam werden op 21 juli aangehouden. 

Door Timo van der Eng

Beide mannen worden verdacht van het plegen van de moord. Van Mohamed H. is er dna aangetroffen op de handgreep van de Caddy, waarin de schutters reden, voordat ze overstapten op een scooter. Ook zou hij herkend zijn door verschillende getuigen.

Telecom-gegevens

Volgens de officier van justitie zijn er ook belastende telecom-gegevens voor Mohamed H. Zo werd zijn telefoon aangestraald bij de vluchtscooter. Ook bleken H. en Leon N. op de dag van de moord veelvuldig contact te hebben gehad.

Ook van Leon N. is dna aangetroffen.

Derde verdachte

Er was nog een derde verdachte aanwezig tijdens de zitting. Jim C. uit Amsterdam zou een klein rolletje hebben gespeeld bij de voorbereiding van de liquidatie. Hij zit niet in voorlopige hechtenis. Zijn advocaat vroeg tevergeefs om afsplitsing van de zaak. De rechtbank wil daarover pas een beslissing nemen als er meer onderzoek is gedaan.

Haydar Zengin

De 50-jarige Zeynel Er werd op 14 juni in Leiden neergeschoten. Hij overleed twee dagen later. In november 2015 had hij een aanslag overleefd. In zijn kantoor in Amsterdam-West werd een maand eerder een collega van Er doodgeschoten. Deze Haydar Zengin, een advocaat die uit zijn ambt was gezet, zat achter het bureau van Er. Vermoedelijk dachten de schutters dat deze collega Er was en schoten ze de verkeerde man dood.

Eerdere berichten:

Liquidatieverdachten langer vast

Neergeschoten man Leiden overleden