Verdenking Jos B. afgezwakt (UPDATE)

De verdenking tegen Jos B., de man is aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, is door de raadkamer van de Limburgse rechtbank afgezwakt. Jos B. wordt niet langer verdacht van moord, maar van doodslag. Dat meldt dagblad De Limburger vandaag.

Volgens De Limburger staat niet vast dat Nicky met voorbedachte rade is gedood, wat een vereiste is voor een moordverdenking. Het OM is daardoor gedwongen de lichtere verdenking ‘doodslag’ te hanteren, anders zou de raadkamer het voorarrest van B. kunnen opschorten.

Ontkenning

De rechtbank wil niet verklaren waarom er nu van doodslag in plaats van moord wordt uitgegaan. Het OM bevestigt dat de verdenking is afgezwakt, maar zegt dat die in een later stadium, na aanvullend onderzoek, weer in moord kan veranderen. Zeker is wel dat Jos B. de moord op Nicky Verstappen ontkent, anders zou de verdenking niet veranderd zijn.

Levenslang

Voor de strafeis maakt het nogal een verschil. Voor moord kan iemand tot maximaal levenslang worden veroordeeld. Bij doodslag is dat maximaal 15 jaar. Gerald Roethof, de advocaat van B., wil tot de pro-formazitting op 12 december inhoudelijk niet ingaan op de zaak.

Update

Inmiddels is ook de oude verdenking tegen Jos B. weer actueel. Het Openbaar Ministerie meldt vandaag dat het politiedossier over een zedendelict in 1985 boven water is gekomen. B. zou toen een paar jongens onzedelijk hebben betast. De zaak werd voorwaardelijk geseponeerd. Eerder werd gedacht dat dit dossier vernietigd was. Het OM wist het terug te vinden bij de archiefbewaarplaats in Zwolle. Het zal worden toegevoegd aan het nieuwe strafdossier.

Zie ook:

B. behandeld na zedendelict

Franse publiek zoekt mee naar Jos B (VIDEO)

Jos B. hield zich schuil in Franse boshut