‘Verdwenen miljoenen’ achtergrond dodelijke schietpartij Amsterdam-West

De achtergrond van de dodelijke schietpartij in een pizzeria aan het Hugo de Grootplein in Amsterdam was waarschijnlijk een probleem over geld. Het dodelijke slachtoffer van Servische afkomst, Goran Savic (49), was hoogstwaarschijnlijk niet het doelwit. Dat schrijft Het Parool en datzelfde zegt een in de Servische onderwereld goed ingevoerde bron aan Crimesite.

Uitbater

Volgens Het Parool was Savic een oud-militair die na de oorlog op de Balkan in Nederland woonde en zich niet bezig hield met criminaliteit. Volgens de politie was hij de uitbater van de pizzeria waar hij is doodgeschoten. Of hij ook formeel de eigenaar was is de vraag. Uit een registratie in het handelsregister blijkt dat een man uit Kazachstan de enige eigenaar is van de bv waar de pizzeria onder valt.

Bojovic

De verdachte die is aangehouden na de aanslag is een 41-jarige man uit Amstelveen.

De schutter had het waarschijnlijk op een vriend van Savic gemunt die gisteren in de pizzeria aanwezig was. Servische media schreven al dat in Servië de politiebronnen bevestigden dat het gewonde slachtoffer Jovan Djurovic is. Over de aanslag op de gewonde Djurovic zegt een bron tegen Crimesite: ‘het verhaal is dat hij een fout heeft gemaakt. Er is tien miljoen weg van mensen uit Dubai.’ Het gaat om crimineel geld dat naar Dubai had moeten gaan maar daar niet is aangekomen. De groep rond Djurovic zou dit schuldig zijn aan een andere in de Europese onderwereld bekende groep. De aanslag moet volgens deze bron worden gezien in dit kader.

Volgens Het Parool was Djurovic naar Amsterdam gevlucht.

Djurovic en zijn in 2013 in een auto-ongeluk overleden broer worden in ieder geval in Belgrado gezien als zware criminelen die men rekent tot de Zemun-groep, dat is het netwerk dat verantwoordelijk was voor de moord op de Servische premier Zoran Djindjic in 2003.

Djurovic geldt als een vriend van de in Nederland bekende crimineel Luka Bojovic. In Nederland werd Luka Bojovic gezien als een contact van Willem Holleeder. Bojovic was samen met Holleeder korte tijd verdacht van de moord op de Amsterdamse Montenegrijn Srdjan “Sergio” Miranovic in Montenegro in 2006. Luka Bojovic is in 2012 in Spanje aangehouden op verdenking van moorden en veroordeeld tot 18 jaar cel. Bojovic’ broer Nikola werd in 2013 vermoord. Ook Milos “Bato” P. werd gezien als een kompaan van Bojovic. P. werd vrijgesproken van verschillende liquidaties in Nederland.