‘Verdwenen Nederlander in drugsdossier’

Een Nederlander die op de Filipijnen spoorloos is verdwenen komt voor in een drugsdossier over smokkel via de Rotterdamse haven. Corné Meskers uit Warmond was volgens politieonderzoek betrokken bij een zending van 2.800 kilo marihuana.

Gemaskerde mannen

De drugs zat in een container met Filipijnse bloempotten die in mei 2015 in beslag werd genomen. Volgens advocaat Sébas Diekstra, die familieleden van Meskers bijstaat, zijn er aanwijzingen dat hij is vermoord. De 47-jarige Corné Meskers verdween in maart van dit jaar. Volgens het onderzoek zijn gemaskerde mannen in zijn Chevrolet naar zijn villa gereden en hebben daar apparatuur en administratie meegenomen. Maskers verkeerde in een crimineel milieu op de Filippijnen. De Nederlander Martin de Jong is onlangs opgepakt in Manilla op verdenking van xtc-handel. Hij is een vriend van Meskers.

Bloempotten

Meskers woonde in Magalang, waar hij eigenaar was van een animeerbar en een handel in huis- en tuinbenodigdheden. Onderzoek in de Filippijnen is doodgelopen. Daarom wil Diekstra nu aan de Nederland justitie vragen onderzoek te doen naar het verband tussen de verdwijning en het wiet-dossier.

Willem A. uit ’s-Gravenzande wordt in dat dossier verdacht van betrokkenheid bij de zending drugs. Hij zou verklaringen over Meskers hebben afgelegd bij recherche. Hij ontkent zelf iets te weten over de drugs maar zegt wel dat hij bloempotten afnam van Meskers.