Optellen en aftrekken doden en vermisten

De drugsoorlog in Mexico gaat ook gewoon door. Vorige week 107 doden, dit jaar zeker meer dan 1.767 doden. Sinds President Felipe Calderón in 2006 het leger begon in te zetten tegen de drugscriminelen zijn er meer dan 36.616 mensen gedood. Ook zijn er ongeveer 9.000 personen vermist sinds 2007, zo werd dit weekend bekend. En er liggen stoffelijke resten van ruim 5000 mensen in de mortuaria. Het begint een rommeltje te worden met die cijfers, ook al door het veelvuldig in mootjes hakken van mensen.

 

Foto’s van de resten van dergelijk narco-terrorisme scenes worden door de redactie van Crimesite ter zijde gelegd. Voor wie het toch niet laten kan: op deze pagina, gewoon een paar zoekresulaten van Google Afbeeldingen, (“Chihuahua” en “Narco”) staan een paar plaatjes die Crimesite liever niet plaatst.

Toch geklikt? U was gewaarschuwd.

In Mexico vechten onderdelen van het leger en de Marine samen met de federale politie tegen georganiseerde criminele groepen. Bovendien strijden de drugskartels om de controle op de belangrijke routes en steden. Met name de drugscriminelen kiezen vaak voor doden en verminken van concurrenten en willekeurige burgers om de de bevolking, ambtenaren en elkaar te intimideren.

Stoffelijke resten die tijdelijk worden opgeslagen in de mortuaria worden lang niet altijd gematcht met de vermissingen. Ook is niet duidelijk na te gaan welke doden die door Justitie, politie en legeronderdelen worden gemeld bij de vermiste personen moeten worden gerekend.

President Felipe Calderón beloofde bij zijn aantreden in 2006 een einde te maken aan het drugsgeweld maar het wordt steeds erger.

De inzet van het leger heeft schendingen van mensenechten en rechteloosheid omdat de militairen zich weinig of niets gelegen laten liggen aan burgerrechten.

Een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties riep Mexico vrijdag op het leger weg te halen uit de steden, omdat ook militairen betrokken zijn bij vele verdwijningen de afgelopen jaren.

Kijk ook op het Dossier Mexico van Crimesite.