Verhoor nieuwe kroongetuige in september

Het Openbaar Ministerie wil de nieuwe kroongetuige in het Passage-proces zo snel mogelijk ter zitting laten getuigen. Dat heeft de woordvoerder van het Amsterdamse Openbaar Ministerie aan Crimesite gezegd. ‘We hebben bij de rechtbank het verzoek neergelegd om de getuige direct de eerstvolgende twee zittingsdagen te horen,’ zegt hij. Een officier van justitie kondigde twee weken geleden per brief aan de rechtbank aan dat er gesprekken gaande zijn met een nieuwe ‘kroongetuige’. 

 

Dat nieuws lekte vervolgens uit naar de NOS. Met de kroongetuige zijn nog gesprekken gaande. Advocaat Nico Meijering vroeg zich in een column op Crimesite af waarom het bestaan van deze kroongetuige aan rechtbank, raadslieden en dus ook verdachten nu al bekend is gemaakt, voordat er overstemming is over een deal.

De woordvoerder zegt dat daarvoor gekozen is omdat het OM de getuige zo snel mogelijk ter zitting wil horen en de rechtbank en het OM verdediging niet wilde overvallen met het nieuws dat er een nieuwe getuige is gevonden.

De woordvoerder wilde verder geen enkel commentaar geven over de kwestie.

De getuige zou kunnen vertellen over moorden die in 1993 zijn gepleegd en waarvoor Jesse R. en Mohammed “Moppie” R. nu terechtstaan. Het gaat om een dubbele moord in Antwerpen, een dubbele moord bij de Ouderkerkerplas en de moord op Tonnie van Maurik bij het toenmalige Mercurehotel in Amsterdam. 

De eerstvolgende zitting in het liquidatieproces Passage is op 6 september.