Hof: verkeerscontrole voor criminelen mag niet

De politie mag geen dynamische verkeerscontroles inzetten om informatie te vergaren over mogelijke criminelen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam maandag bepaald in een zaak tegen een man die een kilo wiet in zijn auto had liggen. De man werd aangehouden nadat de recherche de collega’s van de verkeersdienst hadden gevraagd de man te controleren.

Dergelijke verzoeken komen vaker voor: de recherche rijdt dan in onopvallende auto’s rond op zoek naar bijvoorbeeld dure voertuigen waarover de politie meer wil weten. Ze vragen dan aan de verkeersagenten om de auto te controleren.

De verkeersagenten vragen de bestuurder om zijn rijbewijs en het kentekenbewijs. Met die informatie kan de recherche dan door het politiesysteem halen. Op die manier kan de recherche verdachte personen controleren zonder dat zij dat doorhebben.

Verhuurbedrijf gebruikt door criminelen

Maar het gerechtshof van Amsterdam heeft deze methode afgekeurd, blijkt uit een vonnis van maandag. De zaak ging over een man die in juni 2013 bijna een kilo wiet vervoerde. Hij werd door rechercheurs gespot, die navraag deden over de auto op basis van het kenteken. De auto bleek van een verhuurbedrijf te zijn dat vaker wordt gebruikt door criminelen.

De recherche vroeg daarom aan de verkeersagenten om de auto te controleren. Zij vertelden de bestuurder dat hij te maken had met een verkeerscontrole, en vroegen hem om zijn papieren. Later vroegen ze ook of ze de auto mochten doorzoeken, hoewel er op dat moment geen verdenking was over een strafbaar feit. De bestuurder stemde daarmee in, en toen werd de wiet gevonden.

Misbruik van de Verkeerswet

De auto’s die langs de kant van de weg worden gezet, worden niet geselecteerd op basis van de Verkeerswet, maar – in dit geval – omdat de auto op naam staat van een bepaald verhuurbedrijf. De recherche selecteert alleen de auto’s die zij verdacht vinden, en niet de auto’s met een kapot achterlicht. Het hof vindt daarom dat de Verkeerswet wordt misbruikt, en dat mag niet.

Het hof besloot om die reden het bewijs dat is verzameld met deze methode uit te sluiten. De man werd daarom vrijgesproken. Volgens het hof is het uitsluiten van bewijs dat met de dynamische verkeerscontrole wordt verzameld de enige manier om te zorgen dat de politie de methode niet meer inzet voor opsporingsdoeleinden.

Lees hier het hele vonnis.