Verklaring Bruinsma over dood Leo Frantzen

De 43-jarige Leo Frantzen werd 29 jaar geleden doodgeschoten door Klaas Bruinsma, een van de bekendste criminelen uit de Nederlandse geschiedenis. Dat gebeurde in de Amsterdamse woning van Piet Pieterse. Bruinsma raakte zelf ook gewond. Dat is informatie wat al lang bekend is, maar er staat nu een verklaring van Bruinsma op internet die hij vlak na de moord heeft afgegeven tijdens een verhoor door de politie.

(foto: misdaadjournalist.nl – proces-verbaal van verklaring Bruinsma)

Misdaadjournalist heeft de verklaring van Bruinsma online gezet. De verklaring is opgenomen op woensdag 24 augustus 1983, een dag na de dood van Leo Frantzen.

Bruinsma zegt in de verklaring dat hij samen met zijn vriendin en een vriend naar het huis van Piet Pieterse in Amsterdam is gegaan om daar met hem over zaken te praten. Zijn vriendin en vriend bleven buiten de woning op hem wachten. Nadat het gesprek vorderde, kreeg Bruinsma in de gaten dat het een vreemde situatie ging worden. Hij zegt daarover: ‘Piet begon mij te vertellen dat hij iets van mij had weggenomen. Hij had dit gedaan via eerdergenoemde THEA (Moear -red), met wie hij immers had samengewoond. In ieder geval maakte ik uit hetgeen hij mij vertelde op, dat hij mij iets van grote waarde had afgenomen. Dit heeft iets te maken met de hash-handel, waar ik wel eens wat mee te maken heb. De laatste zin die hii tot mij sprak was de volgende: “Ik wil meer van je, mijn vrienden steunen mij hierin, die zitten trouwens nu boven in de slaapkamer.’

Na deze woorden kreeg Bruinsma in de gaten dat het wel eens goed uit de hand zou kunnen lopen in de woning. De personen in de slaapkamer zouden Leo Frantzen en Chris Dolman zijn. Kort daarna escaleerde de boel en werd er over en weer geschoten. Bruisma verklaarde daarover:

‘Ik zag dat Leo FRANTZEN de trap afkwam, gevolgd door Chris DOLMAN en nog een man met blond haar. Ik zag dat zij op mij afkwamen. Ik riep: “Terug Terug”. Tegelijk zag ik dat Piet naar mijn vuurwapen greep, kennelijk met de bedoeling het af te pakken. Meteen hierop richtte ik mijn vuurwapen bewust op het bovenbeen van Piet en drukte af. Ik hield daarbij het vuurwapen met twee handen vast. Ik schoot en richtte bewust op dat been van Piet en drukte ook bewust af. Ik wilde als het ware op die manier een waarschuwingsschot afgeven.

Er volgde uiteraard een harde knal en Piet werd geraakt in zijn linkerbeen. Op dat moment week Piet achteruit en ik zag dat de overigen op mij afkwamen. Leo was het eerst bij mij en ik kreeg van deze Leo een harde vuistslag in mijn gezicht. Onmiddellijk hierna hoorde ik een knal van schuin rechts voor mij en ik voelde een stekende pijn in mijn buik. Ik kwam te vallen en ik schoot hierop gericht op Leo. Ik weet niet waarom, ik denk achteraf omdat hij direct voor mij stond. Ik vuurde een of meer schoten op hem af, dit weet ik niet meer precies. Het kan wel zijn dat ik op hem schoot terwijl ik viel, c.q. terwijl ik al op de grond lag. Ik weet in ieder geval wel dat ik hem ook raakte want hij viel achterover.’

Lees de hele verklaring op misdaadjournalist.nl