Verklaringen Pascal H. moeten uit de kluis

De verklaringen van Pascal H. over vastgoedfraude in Limburg, moeten door de rechter-commissaris, twee officieren van justitie en de advocaten rond het strafproces van vastgoedhandelaar Joep J. worden ingezien. Dat heeft de rechter in Maastricht vrijdag bepaald. Pascal H. dwong in eerder bij het Hof in Den Haag af dat de verklaringen in de kluis moeten blijven tot hij een deal met justitie zou hebben.

Het is nooit gekomen tot een deal tussen justitie en kroongetuige H., waardoor de verklaringen dus niet gebruikt mogen worden. Justitie heeft altijd gezegd dat de getuigenissen van H. in de zaak tegen Joep J. niet zijn gebruikt. In de loop van de zaak kwamen er steeds meer aanwijzingen dat dit wel het geval was. Zo kwamen er anonieme mails bij de advocaat van Joep J., Theo Hiddema, binnen waarin stond dat justitie informatie uit de verklaringen heeft gebruikt. De rechter bepaalde daarom dat de kluisverklaringen openbaar gemaakt moeten worden.

Justitie stelde dat dit niet mogelijk was. Als compromis stelde het OM voor om alleen de rechter-commissaris de stukken te laten inzien. De rechter geeft daar nu gehoor aan, maar heeft besloten dat ook de officieren van justitie en de advocaten rond de zaak de verklaringen moeten bekijken. Ze mogen daarbij aantekeningen maken, maar geen mobiele telefoons of andere apparatuur meenemen.

Justitie heeft nog niet gereageerd op de beslissing van de rechter, maar dagblad De Limburger meldt dat de advocaten denken dat de kans klein is dat zij de verklaringen mogen inkijken van justitie. Mocht justitie toch gehoor geven aan de beslissing van de rechter, dan wordt de zaak op 18 maart weer hervat.

Afgelopen maand zette Pascal H. de zaak onder druk door vijf ton te eisen als zijn verklaringen openbaar worden gemaakt.

Lees ook:

Mislukte deal kroongetuige breekt justitie op

Pascal H. eist dwangsom om kluisverklaringen

Verklaringen kroongetuige blijven in kluis

Politiebewaking voor kroongetuige