Verkopers politie-auto’s licht gestraft

De inkoper van auto’s bij de politie die betrokken is bij een omkopingszaak, trekt hierin aan het kortste eind. Hij is verdachte in de zaak, terwijl de betrokkenen bij auto-importeur Pon schikten, taakstraffen kregen, of lage geldboetes.

Bestelling

Rene P. wordt ervan beschuldigd 10.000 euro korting te hebben aangenomen op de aankoop van een Audi A6 van auto-importeur Pon in Nederland, schrijft de onderzoeksjournalistieke website Follow The Money zondag. De site heeft stukken in handen gekregen, waarin onder meer staat dat de voormalige verkoopdirecteur van Pon een schikkingsvoorstel aangeboden heeft gekregen van 3000 euro.

Nauwelijks kans

Dit terwijl er grote belangen speelden in de deals die werden gesloten tussen Pon en de politie. Die kocht voor minstens 500 miljoen aan auto’s bij Pon. In 2006 sleepte Pon bij de politieorganisatie al een order binnen voor 6.700 politieauto’s. In 2010 volgde nog eens een bestelling van 12.000 exemplaren. De aanbesteding werd zo geformuleerd, dat andere importeurs nauwelijks een kans kregen hiervoor in aanmerking te komen.

Afkopen

Pon zelf kocht de zaak eerder al af door een betaling van 12 miljoen af te spreken met justitie. Ze kreeg een reprimande, vanwege het bedrag van meer dan 100.000 euro dat Pon uitgaf aan het fêteren van de ambtenaren, het leveren van gratis lease-auto’s, of korting op de aankoop van auto’s. Andere verkoopmedewerkers van Pon hebben taakstraffen gekregen, of eveneens lage geldboetes. Het zijn nu alleen nog ambtenaren van politie en van defensie, die moeten voorkomen, omdat ze zichzelf zouden hebben laten omkopen. Hun zaken worden in het najaar inhoudelijk behandeld voor de rechtbank.