Verkrachting door getinte daders stil gehouden

Een verkrachting van een 18-jarig meisje in het Gelderse Ede is ‘onder de pet gehouden’ omdat de daders mogelijk asielzoekers zijn. Dat beweren plaatselijke politici en buurtbewoners vandaag in De Telegraaf. Het meisje werd drie weken geleden vlakbij NS-station Ede-Wageningen aangesproken door drie lichtgetinte mannen, die haar meenamen en verkrachtten.

Plaatselijke politici vermoeden dat politie en lokale overheid er tot op heden bewust het zwijgen toe hebben gedaan om de discussie over opvang en huisvesting van asielzoekers in Ede niet opnieuw te laten oplaaien.

DNA-onderzoek

De vrouw deed onmiddelijk aangifte bij de politie, nadat ze in een leegstaand gebouw vlakbij het station was verkracht. Een noodopvang voor 370 vluchtelingen ligt ook vlakbij het station. De ouders van het meisje willen een DNA-onderzoek. De dader heeft een DNA-spoor achtergelaten tijdens de verkrachting.

Persberichten

De politie hield de verkrachting buiten de publiciteit. Normaal verspreidt de politie zo’n honderd persberichten per dag, variërend van grote drugszaken tot kleine fietsendiefstallen. Maar dit keer vond de politie Gelderland-Midden dat niet nodig. Woordvoerder Simen Klok:

In zedenzaken gebeurt dat vrijwel nooit. Er worden uitzonderingen gemaakt bij grootschalig onderzoek ter plaatse of als getuigen worden gezocht.

Onjuist

Maar dat is feitelijk onjuist. Landelijk worden er tientallen verkrachtingzaken in de publiciteit gebracht. Zaken met bekende en onbekende daders, met of zonder getuigenoproepen. Hier een overzicht van de verkrachtingszaken die de afgelopen tijd actief door de politie naar buiten werden gebracht.