Bosniër aangehouden voor verkrachting

In Kroatië is op 29 december een 50-jarige man uit Bosnië aangehouden op verdenking van verkrachting van een verkrachting in Nederland. Het Openbaar Minsterie in Arnhem denkt dat de man op 3 september 1998 in Arnhem een 19-jarige vrouw heeft verkracht. De man kon aangehouden worden na een DNA-match. 

Op 3 september 1998 reisde een 19-jarige vrouw met de trein (vanuit de richting Utrecht). Omdat ze in slaap gevallen was miste zij het station waar ze uit moest stappen. Ze stapte vervolgens in Arnhem uit en er was geen gelegenheid meer om terug te reizen.

Een medepassagier, de nu 50-jarige man, bood aan om een in de buurt wonend familielid te bellen. Vervolgens heeft hij de 19-jarige vrouw verkracht op de Boterdijk in Arnhem. De vrouw liep hierbij ernstige verwondingen op. Destijds is er onderzoek gedaan naar deze verkrachting. Ook is in Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak besteed. Er kon destijds geen verdachte worden aangehouden.

Na de verkrachting kon DNA van de dader worden veiliggesteld. Dit DNA werd in de DNA-databank opgeslagen. Dit leverde geen match op in de Nederlandse DNA-databank. In 2010 leverde dit echter wel een match op met DNA in de Franse DNA-databank. Hierdoor kwam de politie (middels een rechtshulpverzoek) op het spoor van de 50-jarige man uit Bosnië.

Vervolgens is een Europees Aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen deze verdachte. Op vrijdag 30 december is hij voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Arnhem.

Het slachtoffer is over de aanhouding geïnformeerd.