Verkrachtingszaak na 16 jaar voor rechter

In Amsterdam is een zestien jaar oude verkrachtingszaak woensdagochtend alsnog voor de rechter gekomen. Het dna van een veroordeelde man uit een ander politieonderzoek kon aan de zaak worden gekoppeld.

Match

De 48-jarige verdachte moest verplicht zijn dna afstaan, nadat hij was veroordeeld wegens bedreiging. Daarop ontstond een match met dna-sporen uit een oude verkrachtingszaak. Die verkrachting vond plaats in het Amsterdamse Sloterpark in 2001. Het slachtoffer werd op een zondag in juli van dat jaar door een man besprongen, betast en gebeten in haar schouder en hals. De man snauwde haar toe: ‘je bent van mij’. De vrouw kreeg meerdere klappen op haar hoofd, en brak haar linkerenkel terwijl ze zich aan de man probeerde te ontworstelen. Ze schreeuwde om hulp, maar niemand reageerde daarop.

Bedreiging

Zestien jaar later wordt de 48-jarige A. K. veroordeeld voor een bedreiging. Dat meldt de Amsterdamse stadszender AT5 vandaag. Intussen is het gebruikelijk dat veroordeelde criminelen hun dna moeten afstaan. Het profiel van A.K. bleek daarop in de dna-databank overeen te komen met de sporen van de plaats delict van destijds. De zitting die vandaag plaatsvond, was ter voorbereiding op de rechtszaak. Het ging vooral over het al dan niet verlengen van de gevangenschap van K.