Verlaat getuige Van Lent het schip?

In de afpersingszaak tegen Hells Angel Harry S. en Donald G. en medeverdachten zijn de getuigen Remko van Lent en zijn ex-vrouw Jessica van B. van groot belang. Van Lent zegt te zijn afgeperst door zowel S. als G. Maar inmiddels is hij verwikkeld in een arbitragezaak met het Openbaar Ministerie, waarschijnlijk over de omstandigheden van zijn beveiliging. Van Lent noch zijn vriendin willen nog meewerken aan een verhoor. De rechter-commissaris heeft inmiddels aan de rechtbank laten weten dat wat hem betreft de hoop op een verhoor van Van Lent en zijn ex-vrouw verloren is. Wat nu?

Accountant Van Lent en zijn ex meldden zich in het voorjaar van 2010 bij justitie als getuige. Ze wezen met name Donald G. aan als de man die Van Lent zou hebben gedwongen betalingen te doen, onder ernstige bedreiging.  

Van Lent en zijn vriendin Jessica van B. werden zogeheten ‘bedreigde getuigen’ maar de staat heeft de overeenkomst met het Openbaar Ministerie opgezegd en ze zijn dus geen bedreigde getuige meer en ook geen kroongetuige. 

Deze status zou betekenen dat ze zonder meer door de rechtbank kunnen worden opgeroepen. Indien ze in Nederland verblijven (of elders in het Koninkrijk) dan kunnen ze worden opgespoord en op bevel van de rechtbank onder dwang in de getuigebank worden gebracht. Als ze in het buitenland zijn kan dat niet.  

De rechtbank zal waarschijnlijk op de komende zitting van woensdag van de officier van justitie willen horen of de getuigen in de openbare zitting kunnen worden gehoord. De advocaten zullen waarschijnlijk een dringend beroep op de rechtbank doen om zo’n openbaar verhoor te doen plaatsvinden, als dat mogelijk is. 

In ieder geval zal morgen opnieuw de voorlopige hechtenis van Donald G. en Harry S. aan de orde komen. Hun advocaat Bram Moszkowicz zal waarschijnlijk vragen om de opheffing van die hechtenis omdat de belangrijkste getuigen – die het cruciale bewijs vormen tegen zijn cliënten – steeds maar niet kunnen worden gehoord, terwijl G. en S. al een jaar vastzitten. De andere verdachten zijn inmiddels op vrije voeten gesteld.

Desgevraagd wil Mark Teurlings, de advocaat van de echtgenote van Donald G., die terechtstaat voor witwassen, niet speculeren over de zitting van morgen. ‘We zullen zien’, zegt hij.

Lees meer over de zaak:

Michel G. op vrije voeten 

De miljoenenschuld van de brokkenpiloot 

Bedreigde getuigen ruziën voort 

Anderzijds: Van Lent en Endstra 

Enerzijds: Noodbrief van de getuige 

Hoeveel verklaringen deed Van Lent?