‘Verliefde hoofdofficieren samen naar Thailand’

De hoofdofficieren Marc van Nimwegen en Marianne Bloos namen in 2012 samen deel aan een dienstreis van een week naar de Thaise hoofdstad Bangkok, zo schrijft de NRC. Volgens de krant was de deelname van hoofdofficier Marianne Bloos aan de reis opmerkelijk.

Niet uitgenodigd

Doel van de reis was een conferentie over internationale georganiseerde misdaad en vrouwenhandel. Namens Nederland voerden onder anderen OM-baas Herman Bolhaar, en procureur-generaal Marc van Nimwegen het woord. De procureur-generaal die toen mensenhandel in haar portefeuille had, was niet uitgenodigd. Waarom Bloos wel werd afgevaardigd wil Herman Bolhaar desgevraagd door de NRC niet zeggen.

Door deze gang van zaken ontstaat de suggestie dat de twee al in 2012 een geheime relatie hadden. Binnen Justitie is er een gedragscode die voorschrijft dat intieme relaties in een gezagsverhouding worden gemeld. Van Nimwegen was als procureur-generaal de baas van Bloos.

Ontkend

In 2014 is het bestaan van een intieme relatie tussen de twee nog ontkend. Maar pas vorige week kwam naar buiten dat Van Nimwegen in 2014 aan de top van het Openbaar Ministerie meldde dat er toen een intieme relatie was. Hij vroeg daarom overplaatsing en werd vervolgens hoofdofficier in Rotterdam. Marianne Bloos is hoofdofficier van het functioneel parket.

In de Tweede Kamer is onrust over de kennelijk grote interne spanningen over de situatie binnen de top van het Openbaar Ministerie. Woensdag heeft de baas van het OM, Gerrit van der Burg overleg over de kwestie met minister Grapperhaus van Justitie.

Zie ook:

‘Verziekte sfeer in top OM door liefdesrelatie’